Sivrisineklerin Farkedilmeden Kaçabilmesinin Sırrı Çözüldü

Sivrisineklerin Farkedilmeden Kaçabilmesinin Sırrı Çözüldü

Kaliforniya Üniversitesi ile Wageningen Üniversitesi bilim adamları sivrisinekleri araştırdı. Sivrisineklerin fark edilmeden kaçabilmelerinin sırrı, kanatlarını güçlü ve hızlı bir şekilde çırparak havalanmaları olduğunu görüldü. Yakalanmadan kaçmaları ise ne kadar hızlı uzaklaştıklarına bağlı.

Araştırmada Anopheles coluzzii türü sıtma sivrisineklerinin hareketleri yüksek hızda görüntü kaydedebilen kameralarla üç boyutlu olarak inceledi. İnceleme sonucu sivrisineklerin havalanmadan 30 milisaniye önce kanatlarını çırpmaya başladıkları görülüyor. Ayrıca sivrisinekler kalkış sırasında kanatlarını saniyede 600 kez çırpıyormuş.

Bu veriler sivrisineklerin havalanırken bulundukları yüzeye uyguladıkları itme kuvvetinin yüzde 40’tan daha az olduğunu gösteriyor. Ayrıca sivrisineklerin bacaklarının hayli uzun olması da üzerinde bulundukları canlı tarafından fark edilmeden havalanmalarını sağlayan etkenlerden. Sirke sineklerinin havalanırken bulundukları yüzeye uygulağı itme kuvveti sivrisineğin uyguladığı kuvvetten yaklaşık 4 kat fazla.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir