Yerli WhatsApp’ın Takip Edildiğini Düşünen Kullanıcılar WhatsApp’ın Takip Ettiğinden Habersiz

Yerli WhatsApp'ın Takip Edildiğini Düşünen Kullanıcılar WhatsApp'ın Takip Ettiğinden Habersiz

Türkiye’de bazı kullanıcılar PTT’nin geliştirdiği yerli WhatsApp uygulamasının, takip edilmesinden, dinlenmesinden ve konuşmaların depolanmasından endişe ediyor ve WhatsApp kullanmaya devam ediyor.

Gerçek çok farklı, Amerikan merkezli Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp uygulaması ise gizliliği ihlal ettiği için İtalya tarafından 3.2 milyon dolаr para cezası ödemeye mahkum edilmiş bir uygulama.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan bu konu hakkında yaptığı açıklamada, PTT’nin geliştirdiği tamamen milli ve yerli WhatsApp uygulamasının, takip edilmesinin, dinlenmesinin ve konuşmaların depolanmasının mümkün olamayacağını ve proje açıklandığı andan itibaren dünyanın pek çok yerinden sistemi kırmak için olağanüstü saldırılar olduğunu ve bu sistemin kırılamadığını söyledi. Bakan ayrıca bu uygulamanın, pek çok ülke tarafından güvenliği iyi olduğu için dinlenemediği ve takip edilemediği için satın alınmak istendiğini ve onlara da satılacağını belirtti. (Ancak şifresi kırılamadığı için bazı ülkeler bu nedenle uygulamayı inceleyip şifresini kırmak için satın almak isteyebilir)

Hazılanan milli uygulama sadece gönderici ve alıcıyı bir sunucu marifetiyle irtibatlandırıyor. Hiçbir şekilde sistemin müdahale etme şansı, kriptolojiyi çözme şansı yok.

Bu uygulama kişilere ücretsiz, kamu kurumlarına ise ücretli olacak ve her iki uygulamaya kısa Türkçe isimler belirlenecek. (Şimdilik PTT Messenger(Mesajlaşma) gibi yarısı Türkçe kısaltmalardan oluşan yarısı İngilizce çok yanlış bir isim kullanılıyor)

Bu uygulamanın Türkiye’de yayılması için tüm radyo ve televizyon kanallarının bu uygulamayı kullanması ve hatta pek çok sporcu ve ünlünün bu uygulamayı kullanması gerekiyor. Türkiye’deki kullanıcılar tarafından tercih edilmesi için ayrıca WhatsApp adresinin PTT Messenger’e yönlendirilmesi gerekir. Yabancı pek çok yazılım ve uygulamayı yerli ürünlere web sitelerinin adresleri engellenerek yönlendirilmesi bu uygulamaları kullanılır hale getirecektir. BTK tarafından engellenen sitelerin yerli sitelere yönlendirilmesi en mantıklı çözüm olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir