Enerji Bağımlısı Türkiye’yi Bitümlü Şeyl Madenciliği Kurtarabilir

Şeyl nedir?
Şeyl kil, kum taşı ve kirecin karışımıdır. Şeylin içindeki bir kısım petrol ve gaz gözeneklerde kapanaklanmış durumda duruyor.

Bitümlü şeyl nedir?
Bitümlü şeyl, ısıtıldığında sentetik petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türüdür. Bitümlü şeyl, termik santrallerde yakıt olarak kullanılarak elektrik üretimi gerçekleştirilebiliyor. Bitümlü şeylin buradan artan kısmı da çimento ve tuğla sanayinde değerlendiriliyor.

Türkiyedeki ilk çalışmalar Cumhuriyet Döneminde, MTA’nın kurulmasıyla sentetik petrol üretebilmek için başlamıştır.

Başta Estonya olmak üzere Çin, Rusya, Ürdün, İsrail, Brezilya, ABD ve Avustralya, bu kayaç türünden petrol ve gaz üretimi gerçekleştiriyor.

Türkiye’deki tespit edilen rezervler 1 milyon 641 bin 381 bin tondur.

1986-1988 yılların Alman-Türk Teknik İşbirliği Antlaşması neticesinde Beypazarı, Seyitömer, Hatıldağ ve Himmetoğlu sahalarında organik jeokimya-petrografi çalışmaları ve yakma testleri yapılmıştır.

Türkiye’nin günlük 35 bin varillik petrol üretiminin, yüzde 15’inin kömür tipi kayaç ile karşılanabilmesi söz konusu. Kaya petrolü olarak da adlandırılan bitümlü şeyl rezervleri, Bolu’nun göynük, Çorum’un Dodurga, Amasya’nın Merzifon, Yozgat’ın Sorgun ve Kütahya’nın Tunçbilek ve Seyitömer ilçelerinde çıkmakta.

Bitümlü şeyl üretimi etüt ve araştırmaları 2016 Ağustos ayına kadar bitirilmesi planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir