En İyi İç Badem Türkiye’de Yetişiyor En Çok Amerika Satıyor

En İyi İç Badem Türkiye'de Yetişiyor En Çok Amerika Satıyor

Türkiye’de fındık kadar değerli bir ihraç ürünü olan Badem için yabani badem ağaçları aşılanırsa, gelişmiş badem bahçeleri kurulursa üretim hızla artış gösterir ve Türkiye çok ihraç edilen bir ürüne kavuşmuş olur.

En iyi iç badem Türkiye’de yetişmesine rağmen en çok bademi Amerika üretip, ihraç ediyor. Amerika dünya üretiminin yüzde 79’unu karşılıyor.

Badem üretiminde birinci Amerika, ikinci Avustralya üçüncü İspanya ve dördüncü Türkiye.

Türkiye’nin 66 şehrinde yaklaşık 5 milyon meyve veren 8 milyon badem ağacı var. Ayrıca milyonlarca yabani badem ağacı da Türkiye’nin her yerini sarmış durumda.

Badem Türkiye’de, üreticilerine diğer tarım ürünlerine göre 3 kat daha fazla gelir sağlar ancak üretimi halen çit bitkisi ya da sınır ağacı olarak ve dağınık ağaçlar şeklinde yapılmakta.

Badem, diğer meyvelerin yetişmediği çorak, sulama imkanı az olan, kötü toprağa sahip arazilerde bile ürün verir. Üreticiler, badem bahçesi kurarken, güneye yamaç arazileri, geç çiçeklenen, iyi kalite, yüksek verimli çeşitleri tercih etmeli.

Türkiye’de Badem yetiştiriciliğine en uygun olan bölgeler; Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesidir.

Yabani badem ağaçları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca hazırlanacak bir projeyle kaliteli verimli standart çeşitlerle aşılanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir