Doğal Afetler İçin Geliştirilen Uygulamalar ve GPS Sistemi

Doğal Afetler İçin Geliştirilen Uygulamalar ve GPS Sistemi

Filipinler’deki doğal afet sonrası, Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonlara özel My DisasterDroid adlı bir uygulama geliştirildi.

Uygulama afetzedelerin, bulunğu konumu, metin mesajı, ya da SMS atarak ilgili afet kordinasyon merkezlerine ulaştırıyor. Mesaj alındığında ise bu konuma en yakın ulaşım rotası otomatik olarak hesaplanıyor ve yol tarifi çıkarılıyor. Ayrıca, ana merkezden girilen bilgilere göre, kapanan yollar belirlenerek, trafik sorunu da ortadan kalkıyor.

Doğal afete yakalanabilecek bir çok bölgede yerel yönetimler, coğrafi bilgi sistemleri yazılımlarıyla bölgeye en kısa yoldan lojistik sağlayabilecek rotaları önceden hazırlamış durumda.

Ayrıca deprem senaryolarıyla bölge nüfusunun afetten ne kadar etkileneceği, afetten kurtulanların nerelerde toplanacağı, yiyeceklerin, ilaç ve diğer ihtiyaçların hesaplanacağı yazılımlar geliştirildi.

Akıllı telefon kullanamayacak durumda olan afetzedeler için de önemli çalışmalar yapılıyor. Çocuklar ve yaşlılar için afet sırasında giyilebilir bileklik gibi, GPS sinyalleriyle afetzedelerin yerlerinin belirlenmesi amaçlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir