Türkiye’de Her İki Çocuktan Biri Televizyon Haberlerinden Kötü Etkileniyor

Türkiye'de Her İki Çocuktan Biri Televizyon Haberlerinden Kötü Etkileniyor

Türkiye’de Her İki Çocuktan Biri Televizyon Haberlerinden Kötü Etkileniyor

Çocukları televizyona teslim edip onun verdiği korkunun şiddet olarak geri dönüşünü izlemektense, biraz zaman ve sevgi vererek, gelecek için mutlu bireyler yetiştirebilirsiniz.

Haberlerin etkisiyle başlayan korku, korku nevrozu olarak adlandırılmaktadır. Bunun karakteristik özelliği, belli bir nesneye bağlı olmayan korkulu bekleyiştir.

Korku nevrozuna yakalanan çocuklara sevgiyle yaklaşılmalıdır.

Annenin ve babanın devreden çıktığı, çekirdek aileyi parçalayan kitle iletişim ortamının merkezinde televizyon bulunuyor.

Televizyon haberleri ya şiddet, korku, felaket, tehlike ve tehdit ya da manken gibi son derece düzeysizleşebilen bir magazinel boyutta.

Anneler ve babalar televizyon karşısına geçip, haberleri seyrediyor ancak farkına varmadan çocukları geleceğe korkuyla bakan, şiddeti ve saldırganlığı benimseyen, televizyonu anne ve babalarından daha güvenilir bulan insanlar hâline getiriyor.

Çocuklar üzerinde yapılan araştırmalarda Haber denince akla gelen nedir sorusuna verilen cevapların yüzde 41′i olumsuz çıktı. 5 yaş grubundaki erkek çocuklarda haber denince akıllarına gelen ilk bilgi insanların ölmesi ve kazalar geliyor.

Çocuklar televizyon haberlerinde en çok savaş, terör, cinayet, şiddet haberleri ile ekonomi, spor, siyaset, sağlık ve magazin eğlence haberleriyle karşılaştıklarını belirtiyor. Çocuklar bir yanda savaş, şiddet, terör ve cinayet haberlerinin, öte yanda da ekonomi dünyasının ve biraz da rekabetin acımasızlaştığı spor dünyasının arasına sıkışıp kalmış durumdadır. Yani çocuklar, yetişkinlerin kurduğu ve acımasızca çatıştıkları, rekabet ettikleri, dünyayı kararttıkları, birbirlerine saldırdıkları bir mücadelenin haberlerini izlemektedirler.

Her 2 çocuktan biri haberlerden kötü etkileniyor ve 10-15 yıl içinde yetişecek genç neslin yarısı, dünyayı karamsar yorumlayacak ve gerçeklerden kaçış yolları arayacak.

Televizyonun gramerinden gelen, görsellikle eğlendirme, diğer dizi ve sinema filmlerindeki şiddetin zevk vermesi örgüsünü haberde tekrar ettiriyor. Terminatör, Rambo gibi filmlerde filmin kahramanının kötüleri cezalandırması zevkle seyredilmektedir. Aynı ekranda haber bültenlerindeki şiddet unsurlarıyla karşılaşan çocuk, bundan da zevk duymaya başlamaktadır.

Bir araştırmada Türkiye’de çok suç işlenip işlenmediğine yönelik çocuklarda var olan düşünceye ilişkin sorulan soruya, çocukların yüzde 80,7′si evet cevabını vermesi çocukların güzünde Türkiye’nin çok suç işlenen ve dolayısıyla çok suçlu barındıran bir ülke olması algısının oluştuğunu göstermektedir.

Henüz hiçbir biçimde tutturulamamış, çocuklara televizyon haberleri aracılığı ile hiçbir olumlu kanaat önderi ve rol model sunulamamıştır, sunulamamaktadır.

Çocuklar televizyonun açık hedefi durumundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir