Bilgisayarlar İnsanların Sıkıldığını Anlayabiliyor

Bilgisayarlar İnsanların Sıkıldığını Anlayabiliyor

İngiltere’nin Sussex Üniversitesi ile Staffordshire Üniversitesi bilim adamlarının yürüttüğü araştırmada insanların ekranda gördüğü şeylerden sıkılıp sıkılmadığını, bilgisayarların anlayabileceğini ortaya koydu.

Bir cihaza hakim olarak, cihazı çok iyi bilerek kullanılması için, vücut göz ve baş hareketlerinin birbirleriyle uyumlu olması gerekmekte. Cihaz kontrolünü vücut hareketleri sağlarken, ilgi duyulan konuya odaklanmayı göz hareketleri ve kafa sağlar.

Konuyla ilgilenirken amacı olmayan kıpırdanma ve gerinme gibi hareketler o konuya odaklanışın ya da dikkatin dağılışının göstergesi olabilir.

Araştırmada, bu hareketlerin birbirlerinden ayrılıp ayrılamayacağı belirlenmeye çalışıldı. Bu kapsamda katılımcıların bilgisayar kullanırken gerçekleştirdikleri hareketler analiz edildi.

Araştırma sonucunda insanların ilgilerini çeken bir durum olduğunda amacı olmayan hareketlerin yüzde 42 oranında azaldığını ortaya koydu.

Bu araştırmadan sağlanan bilgiler yapay zeka içeren teknolojilerine katkıda bulunması bekleniyor.

Örneğin sanal eğitimlerde kullanıcıların sıkılıp sıkılmadığının belirlenmesi dikkatini tekrar içeriğe yönlendirmesi için yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir