Müzikten Alınan Keyif Bir Avuç Kimyasala Bağlı

Müzikten Alınan Keyif Bir Avuç Kimyasala Bağlı

Müzikten Alınan Keyif Bir Avuç Kimyasala Bağlı

Montreal Nöroloji Enstitüsü ve McGill Üniversitesi Hastanesi araştırmacıları frontostriatal devrelerin işleviyle ilişkili olan bölgeler üzerinde çalıştılar ve söz konusu devrelerin gerçekten de manipüle edilebileceğini gösterdiler.

Belirli bir ritim veya akor dizilişi bazılarına coşku verebiliyorken, bazılarını ortamdan kaçıracak kadar rahatsız edebiliyor. Favori müziğiniz konusunda fikriniz değişebilir.

Sevilen bir müziği dinlemenin, beyinde ödül beklentisi ve sürpriz etkisi oluşumundan sonra Frontostriatal devreler ateşlenmiş, bu yapıların manipüle edilip edilemeyeceği ve sonuçlarının ne olabileceği konusundaysa şimdiye dek çalışan olmamıştı.

Araştırmacılar, belirli beyin devreleri üzerinde çalışmak için Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) adı verilen, girişimsel olmayan ve güvenli bir beyin uyarım tekniği kullandılar.

TMU tekniği, depresyon başta olmak üzere çeşitli duygudurum rahatsızlıklarının tedavisinde bir süredir zaten kullanılıyor. Beyni ilaçlara boğmaktan çok daha temiz ve güvenli bir yol.

Denemede yer alan sağlıklı kişilere hem kendi sevdikleri müzik hem de araştırmacıların seçkisi olan başka bir müzik dinletildi. Dinleme sırasında müzikten ne kadar keyif aldıklarına puan vermeleri istenirken, araştırmacılar da bir yandan onların psikofizyolojik tepkilerini ölçtüler. Bu kişilere ikinci müzik seçkisini satın almak isteyip istemeyeceklerini de sordular.

Uyarıyı artırıcı TMU uygulanan grup, ikinci müzik seçkisini beğenmeye ve satın alma eğilimi göstermeye başladı. Bu eğilim, uyarım artırıldıkça daha da pekişti ve tabii ki, engelleyici TMU uygulanan grupta da tam tersi sonuçlar verdi.

Çalışmanın başyazarı Ernest Mas Herrero, “Bulgular, frontostriatal devrelerin işlevinin müzikten aldığımız keyif üzerinde büyük etkisi olduğunu gösteriyor. Bu da, söz konusu devrelerin öğrenme ve motivasyondaki rollerinin, müzikten zevk alma deneyiminde elzem olduğuna işaret ediyor” dedi.

Çalışmanın bir diğer yazarı olan Robert Zatorre, “Bağımlılık, obezite ve depresyon gibi çok sayıda psikolojik rahatsızlık, ödül mekanizmasının düzenlenmesindeki aksaklıklarla ilişkili. Bu devrelerin müzik konusunda bu kadar özgül ve kesin şekilde manipüle edilebileceğinin gösterilmesi, ödül mekanizmasının düzenlenmesini gerektirecek her türlü olası uygulamanın önünü açıyor” dedi.

Zehirli Müzik Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir