Arı Ölümleri Arttı Bal Verimi Azaldı

Arı Ölümleri Arttı Bal Verimi Azaldı
Arı Ölümleri Arttı Bal Verimi Azaldı

Son yıllarda tarımda kullanılan kimyasal zehirler nedeniyle toplu arı ölümlerinde artış görülüyor.

DDT’nin alternatifi olarak üretilen ve böcek öldürücü; Elma, armut, şeftali, kiraz, üzüm, erik, portakal, fındık ile fasulye, biber, patlıcan, patates, domates, pirinç, ayçiçeği, mısır, kanola ve aspir, hatta çok daha fazla meyve ve bitkinin tarımsal mücadelesinde kullanılan Neonicotinoid grubu kimyasal zehirler dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan arı ölümlerinde suçlu bulunmuştu.

Fındık bahçelerindeki zararlı otları kurutmak için atılan yabancı zehirli ot ilaçlarından dolayı milyonlarca arı ölümleri gerçekleşti.

Bu kimyasal zehirler başta fındık ağaçlarına zarar verirken bahçeye faydalı olabilecek böceklerin barınma ve beslenme alanlarını da yok etmekte.

Fındık bahçelerindeki zararlı otları temizlemek için zehirli kimyasal ilaçlar kullanmak yerine tırpan yaparak temizleme yapılmalı. Ayrıca bu zehirlerin tamamı yurt dışından dövizle geldiği için ekonomik kayıp yaşatmaktadır.

Devletin tarım ilaçları konusunda arıları/arıcıları düşünerek yeni kanun ve yönetmelikler çıkararak ağır cezalar getirmesi gerekiyor.

Bulgar bir firmanın patenti olan seramik arı kovanları son derece iyi bir ısı izolasyonuna sahip ve bakteri, mantar üremesini engelleyerek nem sorununu çözüyor. Bu seramik arı kovanlarını kullanan bir arıcının bal üretimi yaklaşık yüzde 30 oranında artış gösterdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir