Alice Harikalar Diyarında Adlı Masalı Yazan İngiliz Papaz Lewis Carroll Kimdir

Alice Harikalar Diyarında Adlı Masalı Yazan İngiliz Papaz Lewis Carroll Kimdir

Alice Harikalar Diyarında Adlı Masalı Yazan İngiliz Papaz Lewis Carroll Kimdir

Lewis Carroll adını kullanan Charles Lutwidge Dodgson 27 Ocak 1832 – 14 Ocak 1898 tarihlerinde yaşamış ünlü İngiliz yazar, matematikçi, mantıkçı, Anglikan papazı ve fotoğrafçıdır.

Carroll’ın en ünlü eserleri; Alice Harikalar Diyarında (Alice’s Adventures in Wonderland) ve onun devamı olan Aynanın İçinden (Through the Looking-Glass) adlı kitapları ve “The Hunting of the Snark” ve “Jabberwocky” adlı şiirleridir ve hepsi absürt edebiyatın örneklerindendir.

Yedi yaşındayken bir Hristiyan alegorisi olan Çarmıh Yolcusu’nu okuyordu. 1846 yılında genç Dodgson Rugby School’a gönderildi.

1849 yılında Rugby’den ayrıldı ve 1850 yılının Mayıs ayında babasının eski okulu olan Christ Church’ün bir üyesi olarak Oxford Üniversite’ne kayıt oldu.

1854’de matematikte onur öğrencisi olarak lisans eğitimini tamamladı. Matematikteki yeteneği sayesinde 1855’de Christ Church’de matematik dersi verme şansını elde etti ve 26 yıl boyunca bu görevi sürdürdü.

Kekelemesinin Dodgson’un davranış biçimine etkisi daima çok güçlü olmuştur. Dodgson’un kendisini, Alice Harikalar Diyarında’daki Dodo olarak karikatürize ettiği ve soyadını söylerken yaşadığı zorluktan dolayı karakteri kendiyle özdeşleştirdiği söylenir.

Genellikle Dodgson politik, dini ve kişisel konularda tutucu olarak nitelendirilir. Martin Gardner Dodgson’ı bir muhafazakar olarak nitelendirirken, “lordlar kamarasına huşu içinde baktığını ve aşağı tabakadan olan kimselere karşı bir züppe” olduğunu belirtiyor.

The Revd W. Tuckwell, Oxford Hatıralarında (1900) ondan “hoşgörüsüz, çekingen, titiz, matematik saplantılı, saygınlığına çok düşkün, politikada çok tutucu, ilahiyatçı, Alice’in yaşadığı yer nasıl karelere bölünmüşse, kendininki de aynı öyle” diye bahsediyor.

Carroll Myth taraftarları bu etkenlerin Gardner sendromu olasılığını yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyorlar. Belki de Dodgson’un gerçek görünüşü inanılandan daha bozuk olabilir.

1856 yılında Christ Church’e gelen yeni dekan Henry Liddell beraberinde genç ailesini de getirdi. Dodgson özellikle üç kız kardeş olan Lorina, Edith ve Alice Liddell ile yakın arkadaşlıklar kurdu.

Uzun yıllar “Alice” karakterinin Alice Liddell’in yansıması olduğu düşünüldü.

BBC’de yayınlanan bir belgeselde, Lewis Carroll’ın pedofiliye eğilimi olduğu iddialarına yer verildi.

The Secret World of Lewis Carroll (Lewis Carroll’ın Gizli Dünyası) adını taşıyan belgeselde, Carroll’ın çocuk ve ergenlere karşı cinsel ilgisi olduğu ve Victoria döneminin Jimmy Saville’i olduğu iddiaları tartışıldı.

İddia, Carroll’un bir Fransız müzesinde bulunan, çıplak bir kız fotoğrafına dayandırılıyor. Arşivde bulunan küçük çıplak kız fotoğrafının, gerçek Alice’in ablası olduğu bildiriliyor.
Carroll, Alice’in ablasının tamamen çıplak bir resmini çekmiş. Çıplak fotoğraf, Alice’in ablası Lorina Liddell’ın ergen döneminin başlangıcına ait. Belgeseldeki araştırmayla ortaya bazı gerçekler çıktı.

Carroll, kızkardeşlerin fotoğraflarını çekmiş. Alice ve kızkardeşleri Lorna ve Edith’in kendi çektiği fotoğraflarını, Alice Harikalar Diyarında’nın ilk baskısında kullanmış.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir