Desibele Göre Avrupada En Gürültülü Taraftarların Bulunduğu Ülkeler Belli Oldu

Desibele Göre Avrupada En Gürültülü Taraftarların Bulunduğu Ülkeler Belli Oldu

Şampiyonlar Ligi sponsoru olan Mastercard taraftarların maç kutlamaları üzerindeki etkisini araştırdı. Desibele göre Avrupa’daki en gürültülü taraftarların bulunduğu ilk dört ülke:
Fransa 99 desibel
Hollanda 95
Belçika 91
Almanya 90

Rapora göre futbolda taraftarların yaptıkları tezahüratlar takımın saha içindeki performansını ek bir oyuncu varmış gibi artırdığını ortaya koyuyor.

Futbol taraftarlarlarının yaptığı tezahüratlar, takımların renkleriyle süslü flama ve atkılar ile verilen destek futbolcunun psikolojisini olumlu etkileyebiliyor ve efor seviyesini yüzde 8 oranında artırıyor.

Futbolculara gülümseyen taraftarlar, takım performansında da büyük bir etki yapabildiği, futbolcuların; taraftarın gülümsediğini görmesi, olumsuz yüzleri görenlere oranla yüzde 12’sinin maksimum çaba sarf ettiğini ortaya koydu.

Final maçlarında taraftarların sahadaki sporcuları paha biçilemez bir şekilde desteklemelerinin önemi ise çok büyük.

Spor psikoloğu ve raporun yazarı Bradley Busch mükemmel bir taraftar olmak için şu beş öneriyi sıraladı:
Gürültülü ve gururlu olun: Sözlü destek, takımınızın yüzde 7 oranında daha fazla mücadele etmesine ve yorgunluklarını engellemeye yardımcı oluyor.

Düzenli olarak tezahürat yapın: Daha fazla ve düzenli olarak tezahürat yapmak daha iyi. Üstelik futbolcular için muhteşem bir atmosfer hazırlamaya yardımcı oluyor.

Desteğinizi gösterin: Flamalar, bayraklar ve afişler muhteşem bir desteğin açık görsel işaretleri ve futbolcuları yüzde 8 oranında desteklemeye yardımcı oluyor.

Gülümseyin: Ümit, gurur ve mutluluk gibi motive edici unsurları göstermenin yolu gülümsemek. Gülümseyerek sevdiğiniz takımın futbolcularının yüksek yoğunlukta performans gösterme sürelerini yüzde 12 uzatmak mümkün.

Formanızı Giyin: Taraftarlar, formalarını giyerek desteklerini sergilemeli. Özellikle kırmızı ve beyaz renkli formalar performans artışıyla bağdaştırılıyor.

Ayrıca araştırmaya göre futbol sahalarında gol sevincini fiziksel olarak gösteren futbolcular daha çok kazanan takımda yer alıyor. Her iki kolunu yana açanların yüzde 82’si, iki eliyle yumruk yapanların yüzde 79’u, gol sevinciyle göğsünü kabartanların yüzde 77’si kazanan takımda yer alıyor. Sarılarak veya diğer fiziksel etkileşim yoluyla kutlama yapan takımların yüzde 50 oranla kazanmaya daha yakın olduğu görüldü.

Kutlama yapmayan oyuncuların yüzde 49’unun kaybeden takımlarda yer aldı anlaşıldı. Araştırmada, Şampiyonlar Ligi’nin en fazla gol atan futbolcusu Cristiano Ronaldo’nun güçlü pozunun takımın başarısına giden en olası kutlama yöntemi olduğunu saptadı.

Araştırmacılar, futbolcuların mümkün olan en çok yeri kaplayarak göğüslerini kabartmasını, kafalarını kaldırmasını ve bir omuz boyunda ayaklarını açmasını bir kutlama şekli olarak göz önünde bulundurmasını öneriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir