Noel Baba Gerçek Mi

Noel Baba Gerçek Mi

Noel Baba efsanesi Anadolu’da yaşamış Antalya’nın Demre ilçesinde doğmuş Başpiskopos Aziz Nicolas ile ilişkilendirilir.

MS. 300 yıllarında doğduğu, 6 Aralık 343’te öldüğü ifade edilen Aziz Nicolas’ın anısına her yıl Hıristiyanlar tarafından, 6 Aralıkta dinî törenler düzenlenir. Aziz Nicolas’ın ünü önce İtalya’da IX. yüzyıldan sonra Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yayılmıştır. Noel Baba halk arasında Hıristiyanlığın en önemli kültür öğelerinden biri olarak ün kazanmıştır.

Amerika’ya yerleşen Hollandalı göçmenler Noel baba geleneğinide birlikte götürdüler. Uzun, zayıf bir aziz olarak tanınan Noel baba, burada şişman ve neşeli bir adama, piskoposluk kıyafeti de kırmızı bir giysiye dönüştürülmüştür.

1981 yılından itibaren her yıl Antalya Demre’de Noel Baba şenlikleri düzenlenmeye başlanmıştır. Hıristiyan cemaatin bulunmadığı bu yerde yeniden restore edilen kilisenin bahçesine bir de Noel Baba heykeli dikilmiştir.

Günümüzdeki Noel Baba imajı, Kuzey Avrupa ülkelerine, Almanya’dan yayılarak aşina hale gelmiş ve dini-sosyal bir fenomene dönüşmüştür. Buna göre, Noel Baba, Noel kutlamalarının bir unsuru iken zamanla yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmez bir öğesi halini almıştır.

Bu kutlamaların temelinde tüketim ve eğlence unsurları vardır. Hıristiyan azınlıkların olduğu ve müslüman birçok ülkede Noel yılbaşı olarak resmi tatil kabul edilmekte.

Türkiye’deki Müslümanlar aslında Türkiye’de Noel’i değil yılbaşını kutlarlar. Bununla birlikte birçok Türk vatandaşı 31 Aralık’taki yılbaşı gecesini, Hıristiyanların Noel kutlamalarına benzer şekilde hindi yiyerek, Yılbaşı ağacı süsleyerek, Noel Baba’lı kartlar göndererek kutlarlar. Bu kutlamaların genelde bir dini içeriği yoktur ve sadece eğlenme amacıyla kutlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir