İran Türkmenistan’ı Rakip Gördü Gazını Türkiye’ye Taşıma Teklifini Reddetti

İran Türkmenistan'ı Rakip Gördü Gazını Türkiye'ye Taşıma Teklifini Reddetti

Dünyanın dördüncü en büyük doğalgaz kaynağına sahip Türkmenistan, Rusya ve İran yüzünden bu potansiyelini dünya pazarlarına açma konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Türkmenistan bulunduğu konum nedeniyle yer gazını Türkiye’ye ulaştırması kısmen engelleniyor. Türkiye’ye Türkmenistan’dan gaz gelebilseydi Türkiye çok daha ucuza gaz kullanacaktı. İran gaz konusunda Türkiye’yi kazıkladığı için Türkiye’nin şikayeti sonrası ceza ödemek zorunda kalmıştı.

Türkmenistan 23-25 Ekim tarihlerinde İran üzerinden Azerbaycan’a ve TANAP (Trans Anadolu Doğalgaz Hattı) üzerinden Türkiye’ye doğalgaz aktarımı için İran hükümeti ile yaptığı görüşmelerden ret yanıtı aldı.

Türkmenbaşı limanından Hazar denizi üzerinden Bakü’ye bir Transhazar boru hattı çekilmesi ise yıllardır konuşulmakla birlikte Rusya ve İran’ın baskıları sonucu bu proje gerçekleşmemişti. Türkmenistan’ın Türkiye ve Avrupa pazarına çıkış yönündeki ümidi böylelikle yeniden yarım kalmış oldu.

İran, Türkmenistan’dan Mazenderan bölgesi gibi kuzeyde kalan ve güneydeki doğalgaz yataklarından uzak kalan ulaşımı zor bölgeler için doğalgazı tedarik ediyor. Amerika’nın girip karıştırdığı Afganistan ise iç savaşlar ve terör nedeniyle bir türlü Türkmenistan’ın hedeflediği TAPI (Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan) boru hattı projesine uygun bir alan bulamıyor.

Türkiye’yi Yüksek Doğalgaz Fiyatlarıyla Kazıklayan İran Tazminat Olarak Fazla Doğalgaz Veriyor

Türkmenistan Nerededir Bölgesi Hakkında Bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir