Bangladeş Hakkında Bilgi Hangi Kıtada

Bangladeş Hakkında Bilgi Hangi Kıtada

Bangladeş Hakkında Bilgi Hangi Kıtada

Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Güney Asya’da yer alan müslüman bir ülkedir. Nüfusu 170 milyondan fazladır.

Myanmar ile Hindistan sınır komşusu olan Bangladeş’in nüfusunun yüzde 89’u müslüman geri kalanı ise Hindu ve Budisttir.

Geçmişte İngilizlerin Kıta Hindi’nde Bengal eyaleti olan ülke 1971 yılına kadar Pakistan’ın Doğu Pakistan eyaleti oldu.

Türkiye ile Bangladeş arasında 1987 yılında imzalanan Vize Muafiyet Anlaşması uyarınca Bangladeş’e yapılacak 3 ay ikametli seyahatler vizeden muaftır.

2014 ve 2015 yıllarında Türkiye’yi ziyaret eden Bangladeşli turist sayısı yaklaşık 12 bin 500 civarındadır.

Bangladeş’in en önemli ihraç ürünleri hazır giyim, dokumaya elverişli bitkisel lifler (jüt) ve jüt ürünleri, dondurulmuş deniz ürünleri, deri ve çay olurken en çok ithal ettiği ürünler; petrol yağları, pamuk, tekstil makineleri ve ekipmanları, plastik mamüller, tarım ürünleri ve demir-çeliktir.

Bangladeş’in en önemli ihraç pazarı Amerika olurken onu Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Kanada, İtalya ve Türkiye izliyor.

Bangladeş’in ithalatında ilk sırada Çin yer alıyor onu Hindistan, Singapur, Malezya, Kore, Endonezya, Tayland ve Amerika takip ediyor.

Türkiye’nin Bangladeş’ten ithal ettiği ürünler arasında ilk sırayı hazır giyim ürünleri alıyor.

Türklerle Bengaller arasındaki ilişkiler, Bangladeş’in ülke olmadığı dönemlere dayanıyor. Kurtuluş Savaşına maddi ve manevi yardımda bulunan halklardan biri de Bengallilerdir. Türk halkı da Bangladeş halkının Kurtuluş Savaşımıza verdiği desteği minnetle anmaktadır.

Bangladeş’te Mustafa Kemal Atatürk’e büyük bir saygı ve hayranlık duyuluyor. Okul kitaplarında, 1921 yılında Bangladeşli şair Kazi Nazrul İslam tarafından yazılan “Kamal Pasha” başlıklı destan yer alıyor.

Başkent Dakka ile Chittagong şehirlerindeki iki bulvara “Kemal Atatürk Caddesi”, Feni şehrinin Dagan Bhuiyan kasabasındaki bir liseye “Atatürk Model Lisesi” ve Dakka Askeri Kışlası içindeki Türkçe dili merkezine “Mustafa Kemal Türkçe Öğrenim Merkezi” isimleri verilmiş durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir