Kurtuluş Savaşında Amerika Düşmanların Yanında Yer Almıştı

Kurtuluş Savaşında Amerika Düşmanların Yanında Yer Almıştı

Kurtuluş Savaşı sırasında, işgalci devletlerin yanında yer alan Amerika Birleşik Devletleri, işgale donanmasıyla destek vermişti. İşgal boyunca ağırlıklı olarak tarafsız bir rol oynadığını belirtse de Samsun gibi deniz kıyısındaki kentler, bu donanmaya ait gemilerce bombalanmıştır. Kurtuluş Savaşı sadece bir ulusun bağımsızlık mücadelesi değildi. Batı’nın Doğu’ya karşı giriştiği emperyalist saldırılara ve sömürülere karşı da bir baş kaldırıydı.

Ayrıca İttihat ve Terakki yönetimi tarafından Birinci Dünya Savaşı’nın başında tek taraflı olarak kaldırılan kapitülasyonların devam etmesi için 19 Ocak 1919 tarihinde İstanbul’da bulunan İngiliz, Fransız ve İtalyan Yüksek Komiserlerinin Türk yönetimine vermiş oldukları nota Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklenmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu İttifak Devletleri yanında ve Amerika Birleşik Devletleri İtilaf Devletleri yanında yer aldı ve birbirlerine savaş ilan etmedi ancak Amerika Birleşik Devletleri Çanakkale Savaşı sırasında İtilaf Devletleri’nin savaş malzemelerini taşıyordu.

Birinci Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu yenilince ve Mondros Mütarekesi imzalanınca İtilaf Devletleri İstanbul, Marmara ve yeni kurulacak Büyük Ermenistan’nın Amerikan mandasına girmesini istediler. Hatta bütün Anadolu’nun Amerika Birleşik Devletleri’nin kontrolünde tek bir manda halinde olması fikri ortaya konuldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin maskeli savaşma nedeni Türkiye’deki misyoner kuruluşları, Amerikan enstitüleri ve onların faaliyetlerine son verilmemesi içindi.

Amerika Birleşik Devletleri İtilaf Devletleri’ne Osmanlı’nın Anadolu’da kalan topraklarının işgalinde yardımcı oldu. Amerika Birleşik Devletleri’nin işgale yardımı lojistik destekle sınırlı kalmadı. Amerika Birleşik Devletleri İzmir’in işgaline savaş gemileriyle koruma sağladı. 7 Haziran 1922’de Yunan savaş gemileri ve Amerika Birleşik Devletleri savaş gemileri Rum çetelerine destek olmak için Samsun ve Trabzon’u bombaladılar.

Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nin 4 Nisan 1917’de Almanya’ya savaş ilan etmesinden sonra, I. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın müttefiki olan Türkiye, 20 Nisan 1917’de Amerika Birleşik Devletleri ile olan diplomatik ilişkilerini kesti.

Nisan 1917’de kesilen Türk-Amerikan diplomatik ilişkileri, 1927 Şubat’ında iki taraf arasında imzalanan geçici bir anlaşma ile tekrar kurulmuştur.

Türkiye’nin toplamda 16 noktasında Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetleri’ne ait askeri üsleri yer almakta, yine 15 farklı noktada ise NATO radarları vardır. Ayrıca 5 farklı noktada da Amerika Birleşik Devletleri’nin füze ve nükleer bomba kontrol merkezleri konuşlanmıştır. İzmit, Balıkesir, Eskişehir, Konya, Ankara, Malatya ve Erzurum’da ise Amerika Birleşik Devletleri’ye ait nükleer silah depoları yer alıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’de bulunan en büyük askeri üssü İncirlik Hava Üssü’dür.

Türkiye’deki Amerikan okulları:
Bursa Amerikan Kız Koleji 1854-1928 (4 müslüman Türk öğrenciyi Hristiyanlaştırdığı için kapatıldı)
Kayseri Talas Amerikan Okulu 1871-1968 (O zamanki idarecilerin kararına göre kapatılmıştır. Okul binası Erciyes Üniversitesine devredilmiştir)
Amasya Merzifon Amerikan Koleji 1886-1924 (Kapanan okulun binası Fen lisesine dönüştürüldü)
İstanbul Amerikan Robert Lisesi 1863’den günümüze faaliyette.
İstanbul Üsküdar Amerikan Lisesi 1876’den günümüze faaliyette. (Okul Tarsus’taki Amerikan okulları ve Gaziantep’teki Amerikan Hastanesi gibi Sağlık ve Eğitim Vakfı yönetimi altındadır. Bunun yanında okulun kurucu oluşumu American Board ile de bağları devam etmektedir.
Mersin Tarsus Amerikan Lisesi 1888’den günümüze faaliyette.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir