Beyaz Eşya Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir

Beyaz Eşya Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir
Beyaz Eşya Enerji Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir

Beyaz eşyaları satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da değerlendirmek gereklidir. Hangi marka olursa olsun ev aletleri satın alırken “A” ve üzeri işarete sahip olanların enerji tasarrufu konusunda en verimli olduğunu bilmek gerekir.

Buzdolabı: Buzdolabı, evde sürekli çalışan tek elektrikli ev aletidir. Evde tüketilen elektrik enerjisinin yaklaşık üçte biri buzdolabı için harcanır. Buzdolabı kullanımı doğru yapılırsa önemli enerji tasarrufu sağlanabilir.

Buzdolabı fazla enerji sarfiyatı yapmaması için ortama yerleştirilirken, fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından uzağa yerleştirilmelidir. Arkasında ve yanlarında boşluk bırakılmalıdır.

Buzdolabının kapıları uzun süre açık bırakılmamalı. Buzdolabına konulmadan önce, gıdaların fazla olan paketleri çıkarılmalı. Koruyucuların kalınlığı arttıkça, buzdolabı içindekileri serin tutmak için daha çok enerji harcayacaktır.

Buzdolabına sıcak yemek veya içecek konulmamalı. Konulursa buzdolabı ünitesi ısıyı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketecektir.

Sıvı yiyeceklerin üzerini kapatınız, aksi halde dolabın içindeki nem oranı artarak buzdolabının daha fazla çalışmasına neden olacaktır.

Çamaşır Makinesi: Çamaşır makinesini, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız (Tam kapasiteyi pratik olarak, çamaşırların üzerine bastırıp, çamaşır ile tambur arasındaki boşluğun yaklaşık bir karış olması ile belirleyebilirsiniz)

Yıkamayı güçleştireceği için fazla deterjan koymayınız. Çamaşırlarınızı düşük sıcaklıklarda yıkayınız. Çamaşırlarınızın kiri ya da miktarı az ise ekonomik ya da hızlı programları tercih ediniz. Çok kirli ve lekeli olmayan çamaşırlarınız için ön yıkama ve yüksek sıcaklık kullanmayınız.

Çamaşırlarınızı yıkadıktan sonra kurutma makinesinde kurutacaksanız yıkama programınız için önerilen sıkma devrini tercih ediniz. Sıkma devir sayısı yüksek olduğu zaman, kurutma süresi de kısalır ve enerji tüketimi azalır.

Çamaşır Kurutma Makinesi: Kurutma işleminden önce, çamaşırları çamaşır makinesinde iyice sıkınız. Tavsiye edilen maksimum dolum miktarını aşmayınız. Her kurutma işleminden sonra filtreleri temizlenmesine özen gösteriniz. Kurutma işlemi sırasında, makinanın bulunduğu ortamı iyi havalandırınız. Aynı cins ürünleri birlikte kurutunuz. Kurutma işlemi sırasında gerekmedikçe makinenin kapağını açmayınız.

Bulaşık Makinesi: Bulaşık makinenizi, kapasiteyi aşmayacak şekilde tam dolulukta çalıştırınız. Az miktarda bulaşık yıkarken ekonomik programları tercih ediniz. Bulaşıkları makineye yerleştirmeden önce bulaşıklardaki kaba atıkları temizleyiniz. Bulaşıklarınızı düşük sıcaklıklarda yıkamayı tercih ediniz. Ön yıkama programlarını sadece gerekli olduğu durumlarda tercih ediniz. Program seçerken broşürde belirtilen program bilgilerini dikkate alınız. Bulaşıkları makineye doğru bir şekilde yerleştiriniz, böylelikle makinenizin enerji tüketimini, yıkama ve kurutma performansları açısından en iyi şekilde kullanmış olursunuz.

Fırın: Fırınları yanıcı ortamlardan uzağa yerleştiriniz. Pişirme sürecinde, fırın kapağını gerekmedikçe açmayınız. Donmuş bir yiyeceği fırında pişirmeden önce çözülmesini sağlayınız. Fırını, pişirme süresinden birkaç dakika önce kapatınız

Televizyon ve Diğer Ev Elektroniği: Evde kullanılan televizyon, müzik seti, bilgisayar gibi elektronik aletler stand-by (bekleme) konumunda da elektrik tüketmeye devam ederler. Bu elektronik aletler kullanılmadığı zamanlarda stand-by konumunda bırakılmamalı, açma ve kapama düğmelerinden kapatılmalı ve hatta fişleri prizden çekilmelidir.

Bekleme konumunda çekilen elektrik gücü düşük olsa da, uzun süre bu konumda bırakılan elektronik aletlerin tükettikleri elektrik enerjisi çok büyük boyutlara ulaşabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir