30 Ağustos Zafer Bayramı Dünyaya Örnek Olan Mücadelenin Tarihi

30 Ağustos Zafer Bayramı Dünyaya Örnek Olan Mücadelenin Tarihi

30 Ağustos Zafer Bayramı Dünyaya Örnek Olan Mücadelenin Tarihi

30 Ağustos 1922 tarihi sömürgeci ülkelere karşı verilen, büyük ve dünyaya örnek olan mücadelenin tarihidir. Türk tarihi için büyük bir şeref olan bu zafer, kurtulan bütün ezilenlerin gururudur. İslam âleminin öne eğilen alnı bu zaferle ışıklanmıştır.

30 Ağustos, Türk ulusunu esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı bir halkın; ordusuyla birlikte tümüyle mücadele verdiği ve ulusal benliğini kurtarıp Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.

Büyük Taarruz galibiyeti ve düşman birliklerinin Türkiye’den kovulmasının sevinci olarak her yıl kutlanan 30 Ağustos Zafer Bayramı ulusal bayramdır.

Bu Büyük Zaferi, ruhuna ve şanına uygun olarak ve şehitleri anmak amacıyla ilk tören, bizzat zaferin mimarı Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın da katılımıyla 1924 yılında yapılmıştır. 1926 yılından itibaren 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak Büyük Zafer anmaları ve kutlamaları başlamıştır. 1935 yılında Resmi Bayram olarak ilan edilmiştir.

Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanırken, Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına ve komutasında savaşmış askerlere şükranlar sunulur. Dış temsilciliklerde de çeşitli kutlamalar yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir