30 Ağustos Zafer Bayramını Neden Kutluyoruz

30 Ağustos Zafer Bayramını Neden Kutluyoruz

30 Ağustos 1922 tarihi, Türk ulusunu esir etmek isteyen küresel sömürgeci güçlere karşı bir halkın; düşmanlara karşı ordusuyla birlikte topyekün mücadele verdiği bir savaşın ve ulusal benliğini kurtarıp Zafer Destanı’nın yazıldığı gündür.

Birinci Dünya Savaşı sonunda imzalanan Mondros Mütarekesi ve aşağılık bir anlaşma olan Sevr Antlaşmasıyla Türkiye tamamen elimizden alınırken ülkede yaşayanların hür iradesiyle yaşama hakkı insan haklarına aykırı bir şekilde son buluyordu. Daha sonra düşmanla mücadele kararı alındı. Türk askeri, büyük bir azim ve fedakârlıkla toprak kazanmaya başlıyordu. Türk tarihinin dönüm noktalarından biri olan Sakarya Savaşı’ndan sonra, büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı ve düşman yok edildi.

30 Ağustos Zafer Bayramı, Büyük Taarruz’un galibiyeti ve düşmanların ülke sınırlarını terk etmesinin sevinci olarak kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal bayramıdır. 1935 yılı Mayıs ayında Resmi Bayram olarak ilan edilmiştir.

Dünyada pek çok ülkede kendi ülkeleri için farklı anlamlar taşıyan Zafer Bayramı kutlanmaktadır;
Amerika 9 Ağustos
Avrupa 8 Mayıs
Angola 27 Mart
Bangladeş 16 Aralık
Birleşik Krallık 2 Eylül
Estonya 23 Haziran
Güney Afrika 27 Nisan
Hırvatistan 5 Ağustos
Hindistan 16 Aralık
İtalya 4 Kasım
Kuzey Kore 27 Temmuz
Laos 2 Aralık
Mısır 23 Aralık
Malta 8 Eylül
Mozambik 7 Eylül
Pakistan 8 Eylül
Sri Lanka 18 Mayıs

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir