Mide ve Bağırsak Rahatsızlıkları Belirtileri Erken Tanı Önemli

Gastroenteroloji Hekimi Şule Namlı Koç, mide şişliği, bulantısı, reflü, gastrit tanı ve tedavi yöntemlerini anlattı; “Karında şişliğin sebepleri, kilo, gaza bağlı birikim. Hem şişkinlik hem karın ağrısı varsa daha ciddi şeylerdir. Kabızlıkta olursa bunun da ciddi sebepleri olabiliyor. 3 haftayı geçen bir ishal varsa ciddi tetkikler yapılıyor.

Bulantı ve kusma da ciddi bir rahatsızlık, bunun da pek çok sebebi olabiliyor. Bulantı kusmaya karın içindeki ülser, iltihabi hastalıklar sebep olabilir. Kusma ile birlikte kan geliyorsa bu da ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Bu bir ülser kanamasının ya da bağırsakta bir tıkanıklığın belirtisi olabilir. Bunun için öncelikle endoskopi yapılıyor.

Büyük abdeste kanama da sık rastlanan şikayetlerdir. Bunun en büyük sebebi hemoroit ya da damarda ki yırtıklar olabiliyor. Böyle bir kanama olduğunda mutlaka doktora başvurmalıyız. Siyah renkli dışkılama da kanama belirtisi olabiliyor.

Yutma güçlüğü şikayetinin sebebi de psikolojik, kullanılan ilaç kaynaklı olabilir, yemek borusundaki ülser ya da yaraya bağlı olabilir. 40 yaşından sonra yutma güçlüğü devam ediyorsa daha ciddiye almak gerekir. Yanma hissi toplumumuzda çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Bunun genelde sebebi reflüdür. Mide ülserinde sırt ağrısı şikayeti daha çok olur.

Hastanın ailesinde mide ve bağırsak rahatsızlığı varsa kendisinde bu rahatsızlığın olması ihtimali yükselir. Erken tanı konulmuş hastalara ilaç tedavisi yapıyoruz, hastalık ilerlemişse farklı yöntemler uygulayabiliyoruz. Ülser iyi huyluysa genelde iyileşir, kötü huyluysa ameliyatla çözüm sağlayabiliyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir