Gerçek Böcek Gibi Davranan Robot Arı Böcekler Üretildi

Gerçek Böcek Gibi Davranan Robot Arı Böcekler Üretildi

Amerikan Cornell Üniversitesi’nde çalışan bir grup mühendis, böceklerin beyinlerini taklit eden yeni bir programlama yöntemi kullanarak robot böcekler üzerinde deneyler yapıyor.

Bir robot böceğin gerçek böcekler gibi davranabilmesi için ortam koşullarını algılayabilmesi ve davranışlarını koşullara göre ayarlayabilmesi gerekir.

Prof. Dr. Silvia Ferrari, dijital bir biçimde 0 ve 1’lerle kodlanan geleneksel bilgisayar çiplerinin aksine nöromorfik çiplerin bilgiyi işleme süreci insan beyninin çalışmasına benzediğini belirtiyor.

Nöromorfik çiplerde insanların sinir sistemlerindeki nöronlara benzer biçimde çalışan yapılar var. Bu yapılar, gerçek nöronlar gibi yeterli derecede uyarıldığında elektrik sinyalleri üretirler. Bilgi, nöromorfik çiplerde karmaşık kombinasyonlarla elektrik sinyalleri üreten bu yapay nöronlar tarafından işlenir. Nöromorfik çipler geleneksel çiplere göre çalışmak için çok daha az enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bu durum hesaplama kapasitelerinin aynı büyüklükteki geleneksel çiplerden daha fazla olmasını sağlar.

Araştırmacılar 80 mg ağırlığında, 3 cm kanat açıklığına sahip uçan robot arılar üretmiş. Robot arılar bir güç kaynağına bağlı olarak çalışıyor ama yakın gelecekte yeni güç kaynaklarının kullanılmasıyla birlikte robot arıların hareketlerini kısıtlayan bu bağlantılardan kurtarılabileceği düşünülüyor.

Robot arıların davranışlarını tahmin etmek diğer robotların davranışlarını tahmin etmeye göre çok daha zor olduğu için robot arılar üzerine çalışmalar yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir