Dünyanın En Büyük Nükleer Kazaları

1986 Çernobil Ukrayna
Çernobil Nükleer Santralinde güvenlik testi sırasında yapılan hata çekirdek erimesine neden oldu. Radyoaktif kirlenmeden etkilenen insan sayısı hala net olarak bilinemiyor.

1957 Kyshtym Rusya
Soğutma sisteminde yaşanan aksaklık nedeniyle sıvı atık tankında yangın meydana geldi.

1979 Three Mile Island, Pensilvanya
İnsan ve teknik hatalar nedeniyle oluşan kazada çekirdekte meydana gelen kısmi erime sonrası radyoaktif gazlar ortaya çıktı.

1957 Windscale, Cumberland
İngiltere’nin ilk reaktörünün çekirdeğinde meydana gelen yangın sonucu oluşan radyoaktif bulutlar İsviçre’ye kadar ulaştı. İngiltere’de meydana gelen yarısı ölümle sonuçlanan 200 kanser vakasının bu kazadan kaynaklandığı tahmin ediliyor.

1999 Tokaimura, Japonya
Yakıt üretim tesisinde, uranyum çözeltisinin yanlış karıştırılması sonucunda iki işçi radyasyon hastalığından yaklaşık 100 işçi ve bölgede yaşayanlar radyasyona maruz kaldıklarından hastaneye kaldırıldı.

50 senedir yapılan çalışmalar ve harcanan 100 milyarlarca dolara rağmen halen nükleer atıklara dünyada bir çözüm bulunabilmiş değil. Nükleer atıklar ya gömülüyor ya üçüncü dünya ülkelerine gönderiliyor ya da okyanuslara atılıyor.

Nükleer teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin nükleer santraller insan hataları, doğal afetler ve kurulum hatalarından dolayı her zaman kaza riski taşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir