Soğuk Havada Otomobil Ne Kadar Fazla Yakıt Tüketir

Soğuk Havada Otomobil Ne Kadar Fazla Yakıt Tüketir

Soğuk Havada Otomobil Ne Kadar Fazla Yakıt Tüketir

Kış mevsimlerinde otomobiller yüzde 10-20 oranları arasında daha fazla bir yakıt tüketir.

En az yakıt tüketen otomobilde de bu artış gözlenir.

Maliyeti artıran bu durum gayet normal. Sebebi ise otomobillerdeki motor sıcaklığının belli bir seviyeye geldiğinde verimli olarak çalışmasıdır. Kış mevsimlerinde motorun ısınması uzun zaman alır ve motor ısınabilmek için normal rölanti devrinden biraz daha yüksek bir devirde çalışır. Soğuk yüzünden motor yağı ve diğer sıvılar da kalınlaşarak verimi azalır.

Hava sıcaklığındaki ortalama 10 derecelik bir değişiklik, lastik basınçlarında da ortalama 1 PSI basınç değişikliğine neden olur. Bu değişiklik lastiklerin kolay ya da zor dönmesine neden olacağı için yakıt tüketimini etkiler. Lastiklerin verimli çalışma ısısına ulaşana kadar geçen süre yakıt tüketimini olumsuz etkiler.

Kış mevsimlerinde hava daha yoğun ve ağır olur, otomobil güçlü kış rüzgarlarına karşı ağır havayı itmek zorunda kalır ve bu durum daha fazla yakıt ihtiyacına neden olur. Aynı şekilde çamurlu ya da karlı yollar da otomobili zorlar.

Otomobilden kaynaklanan fazla yakıt sarfiyatı dışında akaryakıt şirketlerinin kış mevsimlerinde sattıkları yakıt formulünü değiştirmesi de yakıt tüketimini artırmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir