Video Kliplerde Sinema ve Çizgi Filmlerde Sürekli Bilinçaltı Mesajlar kullanılıyor

Video Kliplerde Sinema ve Çizgi Filmlerde Sürekli Bilinçaltı Mesajlar kullanılıyor

Video Kliplerde Sinema ve Çizgi Filmlerde Sürekli Bilinçaltı Mesajlar kullanılıyor

Video kliplerde, sinemalarda, çizgi filmlerde sürekli zararlı Bilinçaltı (Subliminal) Mesajlar kullanılıyor.

Türkiye’de ve dünyadaki diğer birçok ülkede bilinçaltı reklamların kullanılmasına karşı kanunlar yapılmış olup yasaklar konulmuştur. Fakat Türkiye’de tüm reklamları, filmleri bilinçaltı mesaj içerip içermediği noktasında denetleyecek bir yapı kurulamamıştır. Türkiye’de bilinçli vatandaşlar tarafından tespit edilen çok sayıda şarkı klibi, dizi, sinema ve reklamlar bulunmaktadır.

Subliminal mesaj, başka bir objenin içine gömülü olan bir işaret ya da mesajdır ve normal insan algısı limitlerinin altında kalmak, o anda fark edilmemek üzere tasarlanmıştır. Subliminal mesajlar insanın bilinçli dikkati tarafından fark edilemeyip, doğrudan bilinçaltını etkileyen mesajlardır.

Subliminal reklamcılık ya da bilinçaltı reklamcılık adı verilen teknik ise basılı yayın organları veya sinema ve televizyon kanalları ile yapılan tanıtımlarda, algılama eşiğinin altında yer alan bazı unsurlarla tüketicinin bilinçdışına etki edecek mesajların oluşturulması şeklinde tanımlanır. Bu mesajlarda gizli ve algı dışı veya maskelenmiş uyaranlar kullanımı ile bilinçaltının ikna edilmesi hedeflenmektedir.

Bilinçaltının dış etkenlerle etkilenebileceği düşüncesi 1900’lü yılların başından beri bilinen ve kullanılan bir yöntem olmuştur ancak dünya çapında popülerlik kazanması Vance Packard’ın 1957 yılında yazdığı Hidden Persuaders kitabı ile gerçekleşmiştir. Vance Packard gizli ikna yollarını ele aldığı kitabında umut, korku, suçluluk ve cinsellik üzerine odaklanmış reklamlar kullanıldığında insanların ihtiyaç duymadıkları ürünleri dahi satın almaya ikna oldukları iddiasında bulunmuştur.

Bilinçaltına etki ederek, insanların satın alma davranışlarını etkilemeyi hedefleyen subliminal reklamcılık popülerliğini sürdürmektedir. Rekabet gücünü artırmak isteyen işletmeler subliminal mesajlar içeren reklamları kullanmaktadırlar. Subliminal mesaj ile bilinçaltını etkileme yöntemlerinden birisi de 25. Kare Efekti olarak bilinen video görüntülerine subliminal çerçeve ekleme yöntemidir. Bu çalışmada, subliminal çerçeve eklenmiş video görüntüleri incelenmiş ve subliminal çerçevelerin tespiti için bir yöntem önerilmiştir. Önerilen yöntem MPEG sıkıştırma formatı ile sıkıştırılmış videolar için kullanılabilmektedir.

Video Müzik klipler, toplumun her kesimine ve her yaşa hitap etmektedir.

Günümüzde etkisi tam olarak ölçülemese de Bilinçaltı Mesajlar ve teknikleri her geçen gün gelişmektedir. Bu mesajları üretenler, Subliminal Mesajlar vasıtasıyla, insanları istedikleri hedeflere uygun şekilde etkilemeye ve yönlendirmeyi amaçlamaktadırlar.

Renkler, insan yaşamında önemli bir yer tutmaktadır. Dış dünyada çevremizde gördüğümüz her şeyin bir rengi vardır. Renklerin insanlar üzerinde etkisi olduğu bilinmekle beraber renklere çeşitli anlamlar yüklenmiş, bu anlamlar da nesilden nesile bilinçaltımızda yer edindiği görülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir