AB’nin 900 Watt Üstü Süpürge Yasağı Eylül’de Türkiye’de Uygulanacak

AB'nin 900 Watt Üstü Süpürge Yasağı Eylül'de Türkiye'de Uygulanacak

Avrupa Birliği (AB) mevzuat uyum çalışmaları çerçevesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan çevreye duyarlı tasarım (eko-tasarım) düzenlemesiyle elektrik süpürgeleri gelecek aydan itibaren motor gücü en fazla 900 vat olan elektrik süpürgelerinin satışının yapılmasına izin verilecek.

Enerji verimliliği hedefleri kapsamında 1 Eylül’den itibaren piyasada satılan elektrikli süpürgelerin gücü 900 vatı geçemeyecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının AB mevzuat uyum çalışmaları çerçevesinde hazırlanan Elektrik Süpürgeleri ile ilgili Çevreye Duyarlı Tasarım Gereklerine Dair Tebliği Ocak 2015’te Resmi Gazete’de yayınlanmıştı

Söz konusu tebliğle, elektrik süpürgelerinin yıllık enerji tüketimi, anma giriş gücü (motor gücü), havayla yayılan akustik gürültü emisyonu ve motor işletim ömrü yeniden düzenlenmişti.

Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Durlanık, “Tüketicideki yüksek emiş gücü ancak yüksek elektrik gücüyle sağlanır algısı bu uygulamanın yaygınlaşmasıyla yok olacak. Bu süreçte piyasa denetim ve gözetimi uygun bir şekilde yapılmazsa haksız rekabet ortaya çıkacak ve tüketici kandırılabilir” dedi.

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kaymakçıoğlu ise Türkiye’de 10 yaşının üstünde yaklaşık 16 milyon civarında elektrikli ev aleti bulunduğunu ve hesaplamalara göre bu cihazların yeni verimli cihazlarla değiştirilmesi halinde 2,5 milyon megavatsaat enerji tasarrufu sağlanacağının aktardı.

2017 Yılından İtibaren AB’de En Güçlü Elektrik Süpürgesi 900 Watt Olacak

Süpürge satın alırken nelere dikkat edilmeli

Tek Süpürgeyle Tüm Binayı Temizleyen Sessiz Merkezi Elektrikli Süpürge Sistemi Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir