Mısır Yiyecek Hakkında Bilgi

Mısır Yiyecek Hakkında Bilgi

Yiyecek mısırın anavatanı Amerika’dır. Dünyanın her yerine Amerika’dan yayıldığı belirtilmekte.

Türkiye’de Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde önemli ölçüde birinci ürün olarak, Çukurova, Amik Ovası, Güneydoğu ve Ege Bölgelerinde ikinci ürün olarak ekilmektedir. Yoğun olarak Adana, Osmaniye, Hatay, Sakarya, Gaziantep, Manisa, İzmir ve Aydın illerinde birinci ürün, Şanlıurfa ve Mardin illerinde ikinci ürün mısır üretilmektedir.

Birinci ürün mısır için en uygun ekim zamanı nisan ve mayıs dönemi, ikinci ürün için Haziran ve Temmuz ortasına kadar olan zaman dilimidir

Mısır, ılıman ve tropik bölgelerde tarımı yapılan bir bitkidir. En uygun büyüme sıcaklığı 25-30 derece arasındadır. Çimlenme için minimum sıcaklık 10 derecedir.

Mısır bitkisinin sulama için 4 kritik dönemi vardır. Bu dönemlerde mutlaka su ihtiyacı karşılanmalıdır. Bu dönemler; fide dönemi, tepe püskülü öncesi, koçan püskülü çıkarma ve son olarak da koçan dolum dönemleridir.

Yüksek bir verim için gelişim döneminde 400-750 mm su isteği bulunmaktadır. İyi bir verim ve kalitesi yüksek tane için toprağın organik madde ve bitki besin maddelerince zengin olması gerekmektedir.

Türkiye’de mısır üretiminin çoğunluğu at dişi mısır olarak gerçekleşmektedir. Karadeniz Bölgesi’nde yerel ve evsel tüketim amacıyla sert mısır üretimi yapılmaktadır.

Türkiye’de tahıllar içerisinde buğday ve arpadan sonra en geniş ekim alanına sahiptir. 1980’li yıllardan sonra Türkiye’de mısır üretiminde devlet teşviki olduğu için belirgin artışlar kaydedildi. Üreticilerin modern mısır üretim tekniklerini uygulamaları, hibrit tohum kullanımının yaygınlaştırılması, mısır üretiminin sulanan alanlara kaydırılması ve belli düzeylerde gübre kullanımı sağlandı. Özellikle GAP ile sulanabilen alanlarda mısır üretiminin yaygınlaştırılmasıyla Türkiye mısır üretiminde artış oldu.

Mısırın son yıllarda artan üretim miktarına paralel olarak yem, yağ ve tatlandırıcı sektörü ile biyoyakıt-biyoetanol üretiminde kullanımı da artmaktadır.

Dünya üretimindeki artışta en büyük paya sahip ülke, mısır verimini rekor seviyeye çıkaran Amerika’dır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir