İran Doğu Azerbaycan Eyaletine Bir Spor Salonu Bile Yapmadı

İran Doğu Azerbaycan Eyaletine Bir Spor Salonu Bile Yapmadı

İran yıllar önce Ruslarla anlaşıp Azerbaycan topraklarını işgal ettiği için bu topraklarda yatırım yapmıyor ve burada yaşayan Türkleri görmezden geliyor.

1828 yılında Sovyetler Birliği ve İran’ın imzaladığı Türkmençay anlaşmasına göre Azerbaycan ülkesi, Güney ve Kuzey Azerbaycan olarak ikiye parçalandı. Kendi kaderini tayin etmede hiçbir söz hakkı verilmeyen Azerbaycan Türkleri, İran ve Rusya’nın hâkimiyet mücadelesi neticesinde imzalanan bu antlaşmayla ikiye bölünmüştür. Güney Azerbaycan İran’ın işgaline, Kuzey Azerbaycan ise Rusya’nın işgaline uğradı. (Güney Azerbaycan toprakları, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti sınırından başlayarak İran’ın merkezine kadar uzanmaktadır.)

Türkmençay Antlaşması, her ne kadar İran ile Sovyet Rusya arasında 26 Şubat 1921 yılında imzalanan antlaşmanın 11. maddesi gereğince geçersiz duruma düşse de, sonuçları itibariyle bölgede bugün yaşanan önemli problemlerin ana kaynaklarından birisi olmuştur. 8 milyon Kuzey Azerbaycan Türkü, 1991’de Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti altında özgürlüklerine kavuşmuştur. Fakat Türkmençay Antlaşmasıyla İran’ın işgal ettiği topraklarda kalan yaklaşık 30 milyon Türk, Fars egemenliği altında birçok haklarından mahrum bırakılarak yaşamaya çalışmaktadır. (Günümüzde Azerbaycan’a karşı Rusya-Ermenistan-İran ittifakı sürmektedir)

İran’ın diğer eyaletlerinden farklı olarak Doğu Azerbaycan Eyaleti’nde çeşitli spor türleri için bir stadyum bulunmuyor.

Doğu Azerbaycan Spor Dernekleri Kurulu Başkanı Huşeng Sruş “İran eyaletlerinde tüm spor türleri için özel stadyumlar var fakat Doğu Azerbaycan eyaleti böyle bir imkana sahip değil. Çeşitli sporlarla uğraşan sporcular için kalıcı stadyum olmalıdır. Aksi halde yersiz-yurtsuz bir durumda sporcu yetiştirmek mümkün değil. Eğer sporcunun antrenman yapması için sabit bir mekan olmazsa, o zaman doğal olarak sporcuların sayısı her geçen gün azalacak” dedi.

Doğu Azerbaycan Spor Dernekleri Heyetinin 7 yıl önce kurulmasına ve 17 spor dalında faaliyet göstermesine rağmen, İran tarafından bir stadyum dahi verilmedi.
Kaynak: araznews.org/tr/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir