Amerikalılar Türkiye’den Çaldıkları Tarihi Eserleri Milyonlarca Dolara Satıyor

Amerikalılar Türkiye'den Çaldıkları Tarihi Eserleri Milyonlarca Dolara Satıyor

Türkiye’den çalınan New York’lu bir koleksiyoncunun sahibi olduğu 5 bin yıllık kadın heykeli Guennol Yıldız Avcısı (Guennol Stargazer) yaklaşık 14,5 milyon dolara satıldı. Açık artırmayı telefonla bağlanan ve ismi gizli tutulan bir koleksiyoner kazandı. Yıldız Avcısı 1966 ve 2007 yılları arasında başta New York Metropolitan Sanat Müzesi olmak üzere Amerikave Avrupa’nın pek çok ünlü müzesinde sergilendi.

Amerika’nın New York kentinde Christie’s Müzayede Evi dışında toplanan Türkler yapılan hırsızlığı protesto etti. Türkiye bu eserin iadesi için hukuki çalışmalar başlattı. Tedbir kararı mahkeme tarafından reddedildiği için açıkartırmayla eser satıldı ancak dava nedeniyle eseri satın alacak kişi 60 gün boyunca para ödeyemeyecek ve eseri satın alamayacak.

Arkeoloji Literatüründe Kilya Tipi idoller grubuna giren ve Geç Kalkolitik – Erken Tunç Çağı başlarına ait olan geometrik formlu mermer kadın heykeli, Çanakkale Kilya Koyu’nda bulunmuştu.

Müzayede evinin önünde toplanan Türkler, eserin kaynağı olan Türkiye’ye teslim edilmesini istediler ve Tarihi eserler insanlığın ortak hazinesidir, Christie’s Türk eserine çifte standart uygulama gibi pankartlar açtı.

MUSİAD Amerika Başkanı Mustafa Tuncer şunları açıkladı “Türkiye’den, çalınarak, kaçırılarak, Anadolu’ya ait olan tarihi eserlerin haraç mezat açık artırmalarda, satılmasını protesto etmek için toplanmış bulunmaktayız. Amerika’da yaşayan Türkler olarak bu tarihi eserlerin ait oldukları Anadolu’ya kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda hırsızlık sonucu Anadolu’dan kaçırılan bu tarihi eserlerin ait oldukları yere dönmesini istiyoruz” dedi.

Amerika’da Türkiye’den çalınan çok sayıda tarihi eser bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Türkiye’den yurt dışına kaçırılan Kilia tipi idolünün satışı nedeniyle New York Times gazetesinde tam sayfa açık mektup yayınlatarak, tarihi eser kaçakçılığına dikkat çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir