Facebook’u Silmekte Çok Geç Kaldık

Facebook'u Silmekte Çok Geç Kaldık

Amerikan merkezli Facebook, 50 milyon kullanıcısının beğenilerini içeren verileri, Cambridge Analytica şirketine özel hedefli politik reklamlar için kullanılmasını sağladı.

Bu skandal ortaya çıktıktan sonra dünya çapında #FacebookuSil kampanyası başlatıldı.

Bu veriler, pazar araştırmacıları için bulunmaz madendi; hem de bu, yalnızca ticari şirketler için değil, siyasi partiler için de geçerliydi. Siyasi figürlerin tıpkı bir ürün gibi (hedef kitle tercihlerine dayalı olarak) kitlelere pazarlanması fikri, Stanley Milgram’ın meşhur sosyopsikolojik deneylerinden beri bilinen bir gerçek.

GetContact, MyPersonality ve Thisisyourdigitallife gibi uygulamalar ortalıkta dolaşırken, herhangi bir şeye tıklamadan önce iki kere düşünün.

Kullanıcıların yüzde 78’i sosyal medya alışkanlıklarından kurtulmak istiyor, fakat yapamıyor. Bunların yüzde 62’si, sosyal medyanın aileleri ve arkadaşlarıyla irtibatta kalmayı fazlasıyla kolaylaştıran bir araç olduğunu düşünüyor. Dahası, çoğu insanın Facebook da dahil olmak üzere sosyal medyada kendileriyle ilgili ne kadar fazla bilgi (video, fotoğraf, mesaj) paylaştığı hakkında en ufak bir fikri bile yok.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir