Japonya Azalan Nüfusu Robotlarla Kapatacak

Japonya Azalan Nüfusu Robotlarla Kapatacak

Japonya hükümeti azalan ve yaşlanan ülke nüfusunu robotlarla artırmayı planlıyor. Yeni sanayi devrimi olarak adlandırılan robotlar için 5 yıllık hedef konuldu.

Japonya’da Osaka Üniversitesi profesörü Hiroshi Ishiguro tarafından geliştirilen yeni Kodomoroid adlı robot dünyada haber okuyan ilk robot. Müzede sergilenmeye başlanan robot ayrıca insanı geçebiliyor.

Robotlaşmanın en çok olacağı meslekler otobüs sürücülüğü, güvenlik görevlisi, kasiyer, ahçı gibi meslekler olacak.

Japonya Nomura Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanan araştırmaya göre, önümüzdeki 20 yılda Japonya’da işgücünün yarısı Kodomoroid türü makine ve robotlarla sağlanacak.

Robot Innovasyon Araştırma Merkezi yöneticisi Kohtaro Ohba, robotlaşmanın gelecekte sosyal ve etik sorunlara neden olacağını ifade ediyor. Robot üretiminde etik konularla ilgili kimsenin düşünmediğini çünkü kendilerinin sosyal bilimci olmadığını ifade eden Ohba, işin etik kısmını dikkate almadan, bunlara çözümler oluşturmadan üretilecek projelerin gelecekte problemler yaşatacağına dikkat çekiyor.

Japonya’da hükümet pasifist Anayasasını değiştirerek, gelişmiş robot teknolojisinin yanlış ellerde militarist amaçlarla kullanılmasına olanak sağladığı eleştirileri alıyor. Terminatör filmindeki gibi bir katil robot imajı sanal olarak düşünülse de halihazırda bu tür robotların var olduğu belirtiliyor. Buna örnek olarak Phalanx silah sistemi gösteriliyor. Bilgisayar-kontrollü radar güdümlü R2-D2 olarak adlandırılan silah Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri tarafından ve diğer deniz güçleri tarafından anti-ship füzeleri yok etmek için kullanılıyor.

Bu tür robotlar ilerleyen dönemlerde internet suçlularının saldırılarıyla ciddi biçimde düşman robotlara dönüşebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir