Türkiye’nin Bir Ülkeye Yüzde 25’ten Fazla Bağımlı Olmaması Gerekiyor

Türkiye'nin Bir Ülkeye Yüzde 25'ten Fazla Bağımlı Olmaması Gerekiyor

Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi(ICAS) Genel Müdürü Dr. Veysel Türkel, Türkiye’nin enerjide fakir bir ülke olduğunu, Türkiye’nin doğal kaynaklarında ciddi bir artışın söz konusu olmadığını, Doğalgazın arz güvenliğindeki en önemli etkenin kaynak çeşitliliği olduğunu belirterek Enerjiyi verimli tüketmenin önemine değindi.

Dr. Veysel Türkel: 2013 yılı itibariyle enerjide yüzde 73 oranında dışarıya bağlı bir ülkeyiz. Bir ülkeden yüzde 25’ten daha fazla bağımlı olmamak gerekiyor. O ülkeyle aranız iyi olabilir. Fakat kötü günde de idare edebileceğiniz bir ilişki olması gerekiyor. Bugün Rusya’yla biz kötü olsaydık, Rusya bizim gazımızı kesseydi durumumuz vahim olabilirdi.

Yeraltı bakımından petrol ve doğalgaz fakiri bir ülkeyiz. Doğalgazın anlamı son 10 yılda anlaşılmaya başladı ve doğalgaz serüveni böylece başladı. Doğalgazı, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ile karıştırmamak lazım. Birisi uçar gider, diğeri yere çöker. Yani LPG daha sinsidir.

Enerji tüketimi dünyanın gelişmişliğiyle doğrudan alakalı olan bir konudur. Ne kadar enerji tüketiyorsanız o kadar gelişmiş bir ülkesiniz. Biz dünya ortalamasında bu anlamda ne büyümüş ne küçülmüş bir ülkeyiz. Ancak yukarı doğru bir ivme söz konusudur, inkâr edemeyiz. Enerjiyi bol miktarda tüketmek değil de verimli tüketmek daha önemlidir. Mevcut kaynakları daha verimli bir şekilde tüketmeliyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir