Kükürt Tesisine Saldırı Sonrası Dünyadaki Çevre Örgütleri Sessizliğe Büründü

Kükürt Tesisine Saldırı Sonrası Dünyadaki Çevre Örgütleri Sessizliğe Büründü

Dünya Çevre örgütlerinin, Musul’un güneyinde bulunan kükürt tesisine teröristler tarafından yapılan saldırı hakkında tek laf etmemesi dikkat çekici. (Bazı iddialara göre teröristler kazdıkları hendeklere kükürtü kendileri koyarak ateşe veriyor)

Hollanda merkezli Greenpeace, İsviçre merkezli Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği(IUCN), İngiltere merkezli Dünya Doğayı Koruma Vakfı(WWF), Amerika merkezli Doğal Hayatı Koruma Derneği(WCS) Irak’taki tabiatı kirleten çevreye yapılan saldırılara karşı gıkını çıkarmadı.

Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) hava kirliliği raporunda Türkiye’de her sene yaklaşık 33 bin kişi hava kirliliğinden hayatını kaybetti.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nedret Altıok konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Kükürt(sülfür) yanınca sülfür dioksit gazını ortaya çıkarır. Sülfür dioksit gazı atmosferde suyla birleşince sülfürik asit yağmurları oluşur. Asit yağmuru bir çevre felaketidir. Bu gazın çok yoğun rahatsız edici kokusu vardır ve bunu soluyan insan ve hayvanların nemli mukozaları olan göz, burun, boğaz ve bronş gibi organlarındaki nem ile temas edince sülfürik aside dönüşür. Bu etkiler 10-15 dakikada ortaya çıkar. Sülfürik asit çok yakıcıdır ve gözde kornea irritasyonu ile yanmadan körlüğe kadar giden hasarlar oluşturur. Boğazda yanma, bronkospazm, nefes darlığı, öksürük, akciğer ödemi ve daha sonra bakteriyel zatürre, kalp yetmezliği ve erken doğuma yol açabilir. Astım, kalp-akciğer hastaları ve çocuklar en hassas gruptur ve ölüme neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir