Türkmenistan Nerededir Bölgesi Hakkında Bilgi

Türkmenistan Nerededir Bölgesi Hakkında Bilgi

Türkmenistan Cumhuriyeti Orta Asya ülkesidir. Kuzeyinde Kazakistan, kuzeydoğusunda Özbekistan, güneyinde İran, güneydoğusunda Afganistan batısında Hazar denizi bulunmaktadır. Başkenti Aşkabat olan Türkmenistan’ın nüfusu yaklaşık 6 milyon 800 bin kişidir. Ülkenin yüzölçümü ise 488 bin 100 kilometrekaredir.

Ülkede Türkmence ve Rusça konuşulmaktadır. Resmi para birimi manattır.

Türkmenistan 27 Ekim 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetidir. Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırgızistan, Özbekistan, ve Türkiye ile birlikte yedi bağımsız Türk devletinden biridir ve TÜRKSOY üyesidir.

Türkiye, Türkmenistan’ı tanıyan ilk ülke ve burada Büyükelçilik açan ilk ülkedir. Dünyada At Bakanlığı bulunan tek ülkedir.

Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 2 milyar 857 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkmenistan’da 600 civarında Türk firması kayıtlıdır. Türkiye’de 210 Türkmen sermayesine sahip şirket faaliyet göstermektedir. Türkmenistan, son yıllarda Türk müteahhitlik firmalarının Orta Asya’da en çok proje üstlendikleri ülke konumuna gelmiştir. Türk firmalarının inşaat sektörü haricinde yoğun faaliyet gösterdikleri bir başka alan da tekstil sektörüdür.

Çin, Rusya, İran ve Türkiye başlıca ticaret ortaklarıdır.

Doğalgaz, petrol yağları, pamuk, altın, ham petrol, mineral, tekstil ürünleri başlıca ihracat ürünleridir.
Demir ve çelik ürünleri, inşaat malzemeleri ve motorlu araçları, altın, petrol yağları başlıca ithal ettikleri ürünlerdir.

2014 yılında ülkemize gelen Türkmen ziyaretçi sayısı 180 bin, Türmenistan’a giden Türk sayısı ise 50 bin oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir