Kıraç Koşullarda Yetişebilen Biodizel Hammaddesi Aspir Bitkisi Enerji İhtiyacını Karşılayabilir

Kıraç Koşullarda Yetişebilen Biodizel Hammaddesi Aspir Bitkisi Enerji İhtiyacını Karşılayabilir

Aspir kıraç koşullarda yetişebilen bir yağlı tohum bitkisidir. Türkiye’nin bitkisel yağ ve karma yem sektörleri için potansiyel hammadde kaynağı olması, alternatif alanlarda yetiştirilebilmesi, münavebeye girebilmesi, nadas alanlarını değerlendirmesi ve bu özelliklerinden dolayı hububat alanlarını daraltma ve gıda güvencesini tehdit etme gibi konularda önemli bir risk oluşturmayacağı için üzerinde önemle durulması gerekir.

Aspir, genellikle 80-100 cm arasında boylanabilen, dikenli ve dikensiz formları olan bir yağlı tohum bitkisidir. Dikenli formları dikensizlere göre daha fazla yağ içermektedir. Sarı, beyaz, krem, kırmızı ve turuncu gibi değişik renklerde çiçeklere sahiptir. Tohumları, beyaz, kahverengi ve üzerinde koyu çizgiler bulunan beyaz taneler şeklindedir. Dallanan ve her dalın ucunda içerisinde tohumları bulunan küçük tablalar oluşturan renkli çiçekleri (petal) gıda ve kumaş boyasında kullanılmaktadır. Yaklaşık 2,5-3 m derinlere gidebilen bir kazık kök sistemine sahiptir. Tohumlarında yüzde 30-45 arasında yağ bulunmakta olup, yağı yemeklik olarak çok kalitelidir. Biodizel hammaddesi olarak da kullanılanabilen yağının yanı sıra, küspesi hayvan yemi olarak değerlendirilebilmektedir. Aspir kuraklığa dayanıklı, orabanşın (canavar otu-verem otu) zarar veremediği, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün bitkisidir.

Türkiye’nin yağlı tohum üretimini artırmak için alternatif arazileri (nadas, kıraç araziler, atıl ve kullanılmayan araziler gibi) kullanabilen, tarımının yapıldığı bölgede başka ürünlerin alanlarına girmeyecek, olanaklar ölçüsünde veriminin geliştirilebildiği ürün çeşitlerine gereksinim vardır. Aspir bu bağlamda ön plana çıkmaktadır.
Aspir, Türkiye’nin bitkisel yağ, karma yem ve biodizel sektörleri için potansiyel hammadde kaynağı olabilecek, alternatif alanlarda yetiştirilebilecek, hububat ile münavebeye girebilecek, nadas alanlarını değerlendirebilecek ve bu özelliklerinden dolayı hububat alanlarını daraltma ve gıda güvencesini tehdit etme gibi konularda önemli oranda risk oluşturmayacak bir yağlı tohum bitkisidir. Aspir; soya, kolza, ayçiçeği gibi diğer yağlı tohumlu bitkilere oranla çok daha az suya ihtiyaç duymakta, hatta kıraç koşullarda yetişebilmektedir. Aspirin sahip olduğu bu özellikler, tarımının yapılabileceği alternatif bir bölge olarak İç Anadolu Bölgesi’ni işaret etmektedir.

Enerji üretiminde ham madde olarak kullanılan aspir bitkisinin ekim alanının yaygınlaştırılmasıyla, Türkiye’nin enerji ithalatı azalacak.

Türkiye’nin enerji ihtiyacının bir bölümü aspir ile karşılanabilir.

Biyodizel ve jet yakıtının yanı sıra yemeklik yağ üretiminde de kullanılıyor.

Aspir üretimi 2000 yılında 18 ton, 2013 yılında ise 45 bin 500 tona çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir