Küçük Prens Yazarı Fransız Pilot ve Şair Antoine de Saint-Exupéry Hakkında Bilgi

Küçük Prens Yazarı Fransız Pilot ve Şair Antoine de Saint-Exupéry Hakkında Bilgi

Fransa’nın Lyon şehrinde 29 Haziran 1900 yılında doğan Aristokrat bir aileye mensup olan şair pilot Antoine de Saint-Exupéry 31 Temmuz 1944 tarihinde uçağı vuruldu ve Marsilya açıklarında denize düşerek hayatını kaybetti. Uçağının enkazı 1998 yılında Marsilyalı bir balıkçının yazara ait bilekliği bulmasından sonra 2004 yılında Marsilya kıyılarında yapılan araştırmalar sonucu bulundu. İsviçre’de öğrenim gördü.

2000 yılında yazarın doğup büyüdüğü Lyon’da bulunan havaalanına Saint Exupéry adı verildi.

Küçük Prens (Le Petit Prince) adlı eseriyle ünlenmiştir. Dünyada, kutsal kitaplar ve Das Kapital’den sonra en çok dile çevrilmiş ve en çok satılan kitaplardandır.

Uçaklarla 12 yaşında tanıştı. 12 yaşındayken bir pilot onu uçağına aldı ve uçurdu. Strazburg şehrinde pilotluk eğitimi aldı. Askerliğin ardından ailesinin isteği üzerine Paris’te bir ofiste kamyon satıcısı olarak çalışmaya başladı. Ticaret yaşantısında başarısız oldu. Bu arada yazı yazmaya da başlamıştı.

1926 yılı hayatında Toulouse ve Dakar arasında posta servisi yapan uçağın pilotu olarak göreve başladı. Güney Postası adlı ilk kitabını yazdı. Kitapta ilk uçuş deneyimlerini anlatıyordu. Daha sonra çalıştığı şirketin Arjantin bölge sorumluluğuna getirildi. Arjantin’deki yaşantısını anlatan Gece Uçuşu adlı romanı yazdı.

İspanya İç Savaşı boyunca Fransız gazetesi adına muhabir olarak görev yaptı. Havacılık alanında birçok buluşa imza attı. Gece uçuşlarını düzenleyen cihazların geliştirilmesine katkı sağladı. II. Dünya Savaşı başladığında Fransa, Almanya’nın işgaline uğradı. Fransa’nın yenilgisi üzerine Amerika’ya yerleşti. Amerika’da yazdığı Dünya ve İnsanlar ile Savaş Pilotu adlı iki kitabı New York’ta çok tutuldu.

En önemli eseri Küçük Prens’i de bu dönemde yazdı. İşgal altındaki Fransa’da olaylar karşısında sessiz kalamayacağına karar vererek Amerikan ordusuna katıldı ve Kuzey Afrika’ya gitti. Görevi Alman ordularının hareketini havadan izlemekti.

Ölümünden 65 yıl sonra, onu vuran Alman pilotu Hors Rippert, yazarın kullandığı uçağı düşürdüğünü itiraf etti ve “onun olduğunu bilseydim ateş etmezdim” dedi.

Küçük prens adlı romanı her yıl yaklaşık iki milyon adet satılıyor ve şu ana kadarki toplam satış miktarı 140 milyonu aşmaktadır. Dünya üzerinde toplamda 250’den fazla dil ve lehçeye çevrilmiştir.

Türkçe’ye ilk çevirisi 1953 yılında Ahmet Muhip Dıranas tarafından yapıldı. Kitabı Türkçeye çevirenler arasında Cemal Süreya, Tomris Uyar ve Selim İleri gibi edebiyatımızın önemli isimleri vardır.

Fransa avro para birimine geçmeden önce 50 frankların üzerinde Küçük Prens ve Saint-Exupéry’nin resimleri bulunuyordu.

Japonya’nın Hakone kentinde Küçük Prens müzesi bulunuyor. Ayrıca, Güney Kore’de Gyeonggi-do kentinde Küçük Prens konulu bir köy bulunuyor.

Eserleri:
1926 Pilot (L’aviateur)
1928 Güney Postası (Courrier-Sud)
1931 Gece Uçuşu (Voil de Nuit)
1939 İnsanların Dünyası (Terre des Hommes)
1942 Savaş Pilotu (Pilote de Guerre)
1943 Küçük Prens (Le Petit Prince)
1943 Bir Rehineye Mektup (Lettre à un Otage)
1948 Çölün Bilgeliği (La Citadelle)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir