Türkiye’de DVB-T2 Sayısal Karasal Yayın Ne Zaman Zorunlu Başlayacak

Türkiye'de DVB-T2 Sayısal Karasal Yayın Ne Zaman Zorunlu Başlayacak

Türkiye’de DVB-T2 Sayısal Karasal Yayın Ne Zaman Zorunlu Başlayacak

DVB-T2 olarak adlandırılan karasal yayın sistemi uyduya gerek duymadan ince bir çubuk antenle uydu antenden daha kaliteli görüntüye sahip yayınları televizyona aktaran dijital sistemdir. Şu anda karasal yayınlar analog sistemi kullanıyor. DVB-T2 sayesinde hareket halinde ya da uydu çanağı takılamayan yerlerde rahatlıkla televizyon yayınları izlenebilecek. Taşınabilir televizyonlar ya da televizyonlu cep telefonları, tabletler, dizüstü bilgisayarlar da internet kullanmadan hareket halindeyken televizyon keyfi yapabilecek.

Türkiye’de 50 yıldan fazla bir süredir kötü kalitedeki karasal analog yayın sistemi kullanılıyor.

Karasal yayın pratiktir, çanak anten lnb filan gerektirmez. Sadece Usb dongle ile kablo karmaşası olmadan pratik bir kullanım sağlarken, uydu için harici adaptör, harici anten gerekir.

Uzun süredir ertelenen DVB-T2, HEVC sıkıştırma H265 algoritmasıyla kullanıma başlayabilir. DVB-T2 ile birlikte HEVC, 8K UHD videoya imkan veriyor. Bu sayede Ultra HD çözünürlüğe ulaşılacak ve daha fazla sıkıştırma sağlanacak. Bu özellik şu anda mevcut kullanılan uydu alıcılarda bulunmuyor. Bu özellikle DVB-T2 karasal sistemine geçilirse uydu sistemine göre netlik yönünden üstünlük sağlayacak. Karasal sayısal sistemde sadece dönüştürücü kutusuyla çok ucuz fiyatlarda en mükemmel görüntü kalitesi 4K ve üzeri izlenebilir.

Türkiye’de TRT 4K yayın testine başladı.

HEVC’nin sağladığı UHD kanallar DVB-S PayTV operatörlerini sevindirirken yarı yarıya bant genişliği kullanarak aynı kalitede HD yayın imkanı sunacağı için IPTV operatörleri ve OTT için avantaj sağlayacak. Türkiye yeni başlayacağı DVB-T2 macerasına MPEG4 yerine HEVC ile geçiş yaparsa bu sefer bu sistemin herkes tarafından benimsenmesini sağlayacaktır.

Yunanistan DVB-t yayınlarına başladığı için Türkiye’de İzmir merkezden Alpha, Ant1, Mega, Star, Skai tv, Alitherida, Patrida ve TVM kanalları izlenebiliyor.

Bu sisteme geçiş için standart çözünürlüklü (SD) ve yüksek çözünürlüklü (HD) ulusal televizyon yayın lisansı sıralama ihalesiyle ilgili işlemleri bazı kanallar mahkemeye başvurarak ihalenin ve yasanın iptal edilmesini sağladı. İptal olmasaydı 2015 yılı sonunda tüm televizyon kuruluşları dijital karasal yayına geçmek zorunda kalacaktı.

RTÜK yaptığı düzenlemeyle yönetmeliğe geçici yayın iletim yetkisi ve izni verilmesi maddesini ekledi. Buna göre verici tesis ve işletim şirketi, yayın izni verilmiş olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından kurulabilir.

Kurulmuş olan verici tesis işletim şirketine, Üst Kurula başvuruda bulunması halinde, uygun görülen yerlerde bir yıl süreli geçici yayın iletim yetkisi verilebilir. Gerekli görülmesi halinde geçici yayın iletim yetkisinin süresi Üst Kurulca uzatılabilir.

Geçici yayın iletim yetkisi verilmiş olan şirketten, yayın iletim yetkilendirme ücreti alınır.

İstanbul Çamlıca’da DVB-T2 kulesi inşaa ediliyor.

Verici Tesis ve İşletim Şirketi olarak SHOW TV, HABERTÜRK, FOX, CNN TÜRK, KANAL D, ATV, KANAL 7, NTV, SKYTÜRK360, STAR TV, TRT, TV2, TV8, TV24 ortaklığında Anten A.Ş. kuruldu.

Yeni çıkan H265 sıkıştırma algoritmasındaki görüntü kalitesi:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir