Yerli Malı Haftası Hangi Tarihte Kutlanır 2022

Yerli Malı Haftası Hangi Tarihte Kutlanır 2022

Yerli Malı Haftası Hangi Tarihte Kutlanır 2022

Ülkemizde Türk firmaları tarafından yetiştirilen ürünlerin ve üretilen malların tüketimini artırmak için düzenlenen Yerli Malı Haftası her yıl 12- 18 Aralık tarihleri arasında Türkiye’de tüm okullarda kutlanmaktadır. Bu haftada Türk malları hakkında bilgi verilir, şiirler okunur, konuşmalar yapılır ve oyunlar oynanır.

Yerli Malı Haftası, Atatürk’ün İzmir İktisat Kongresi’nde bu konuyu dile getirmesiyle başladı. Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’ni toplayarak kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli (Milli) malların üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı.

Ülke olarak ithalatı fazla, ihracatı daha az bir konumdayız. Eskiden; Yerli malı yurdun malı, her Türk onu kullanmalı sloganlarının yayıldığı yıllar, kendi ürünlerimizin üretildiği yıllardı. Türkiye şimdi; sanayi ürünlerini, bin yıllık buğdayı, mercimeği, şekeri bile başka ülkelerden alır duruma geldi.

Türkiye son yıllarda ucuz olduğu için uzakdoğu ürünlerine yönelerek hem insan sağlığına zararlı ürünleri kullanmaya başladı hem de kalitesiz çabuk bozulan ürünler kullanarak parasını boşa harcamaya başladı. Türkiye’deki mal sektörüne genel olarak Çin hakimken, yiyecek ve içecek, kimyasal ürünler sektörüne Amerika, enerji sektörüne ise Rusya hakim durumda.

Yerli malı kullanımı ülke ekonomisine büyük ölçüde destek sağlar, bu alana duyulan ilgi arttıkça, hem kalite hem iş alanı artacaktır. Yerli malına olan talep, üreticileri yerli malı üretme konusunda cesaretlendirecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir