Antartika Kıtası Türkiye Dahil 53 Ülke Tarafından Yönetiliyor

Antartika Kıtası Türkiye Dahil 53 Ülke Tarafından Yönetiliyor

Hiçbir ülkeye ait olmayan insanların yaşamadığı Antarktika kıtasında Türkiye ile birlikte 53 ülkenin 1961 yılında yürürlüğe giren Antarktika Antlaşması ile kıtada sadece bilimsel çalışmalara ve araştırma istasyonlarının faaliyet göstermesine izin veriliyor.

Ayrıca önümüzdeki 32 yıl boyunca kıtanın bütün yeraltı ve yer üstü kaynakları koruma altında.

Kıtada etkin olan 29 ülke Antarktika ile ilgili alınacak kararlarda oy hakkına sahipken Türkiye ile birlikte 24 ülke gözlemci ülke durumunda.

Antartika ile ilgili kararlarda oy hakkı sağlayabilmek için kıtada önemli bilimsel araştırmaların yapılması gerekiyor. Kıtada bilimsel araştırmaların aktif olarak sürmesi ve yapılan bu araştırmaların sonuçlarının düzenli olarak yayınlanabilmesi için bir araştırma üssünün kurulması gerekiyor.

Türkiye’nin Antarktika’da bilimsel araştırma üssü kurmasıyla ilgili çalışmalar yapan Türk Antarktika Bilim Seferi Ekibi, 2 ila 16 Nisan 2016 tarihleri arasında Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi araştırmacıları ile birlikte Antarktika’da araştırmalar yapmayı planlıyor.

İstanbul Teknik Üniversitesinde seyahat öncesi eğitime katılacak olan ekip, 29 Mart tarihinde ilk olarak Arjantin’in Buenos Aires kentine gidecek. Burada Antarktika Sekretaryası’nı ziyaret ederek bilgi alışverişi yaptıktan sonra Güney Amerika’nın en ucundaki yerleşim yeri olan Ushuaia’ya geçerek Antarktika iklimine belli bir süre uyum sağlayabilmek için bekleyecek.

2 Nisan tarihinde buzkıran gemisi Ushuaia ile Antarktika’ya doğru deniz yolculuğu başlayacak. Antarktika’nın Peninsula, Galindez Adası ve çevresinde gerçekleştirilecek gezi kapsamında buzullar, okyanus, çevre kirliliği ve iklim değişikliği ile ilgili incelemelerin yanı sıra deniz canlıları, biyoçeşitlilik gibi konularda da araştırmalar yapılacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir