Küçük Çocuklar Futbol Toplarına Kafa Vurursa Beyinleri Zarar Görüyor

Küçük Çocuklar Futbol Toplarına Kafa Vurursa Beyinleri Zarar Görüyor

Küçük Çocuklar Futbol Toplarına Kafa Vurursa Beyinleri Zarar Görüyor

Sporu ne olursa olsun, 14 yaşından küçük hiçbir çocuğun kasıtlı beyin travması almaması gerekiyor. Uzmanlara göre çocuklar erken yaşlarda futbol topuna kafa vurursa beyinleri zarar görüyor. Araştırmalar, futboldaki baş ve boyun yaralanmalarının önemli bir sorun olduğunu işaret ediyor.

Yapılan ölçümlerde bir kaç kez topa kafa vurulduğunda beyin fonksiyonları yavaşlarken, hafıza performansının ciddi oranda düştüğü tespit edildi.

Amerikan Futbol Federasyonu 10 yaş ve altındaki çocukların futbol topuna kafa ile vurulmasını yasakladı. 11 ile 13 yaş arasındaki küçük futbolculara sınırlama getirildi.

Profesyonel kariyerleri boyunca sıkça topa kafa vuran futbolcuların uzun vadede beyin hasarıyla bağlantılı olabileceği sonucuna varıldı. Kafa vuruşu antrenmanından sonra beynin hafıza performansı yüzde 41-67 oranları arasında yavaşlıyor ama olumsuz etkiler 24 saat içerisinde kayboluyor.

Uzmanlar eski boksörlerde görülenlere benzer beyin hasarlarıyla karşılaştı. Böylece ilk kez bir çok futbolcuda, daha önce alınan beyin hasarının (demans) bunamaya yol açabileceğini kanıtladı.

Futbolcuların kariyerleri boyunca binlerce kez topa kafa vurmaları, defalarca sert şutları kafayla karşılamaları nedeniyle yaşlılıklarında demansa yakalanma ihtimallerinin daha yüksek olduğu BBC’de yayınlanan bir belgeselde de dile getirilmişti. Belgeselin sunuculuğunu İngiliz futbolunun efsanelerinden Alan Shearer yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir