İsrail Tüm Dijital Paraları Yasaklayıp Kendi Ürettiğini Kullanacak

Dijital para konusuna Rusya’dan sonra İsrail’de el attı. Ülkeler artık kendi dijital para birimlerini üretip diğer kaynağı belirsiz dijital paraları yasaklamaya hazırlanıyor.

İsrail başbakanı Netenyahu artan Bitcoin fiyatları nedeniyle bankaların zarar görebileceğini açıkladıktan sonra İsrail Merkez Bankası bitcoin benzeri akıllı telefonlara dönük bir dijital para çıkarmaya hazırlanıyor.

İsrail Menkul Kıymetler Kurumu önümüzdeki haftalarda sunacağı teklife göre, asli iş kolu kriptoparalar olan şirketlerin Tel Aviv Borsasına kote olmasına izin verilmemesi, var olanların da endeksten çıkarılması sağlanacak.

Gerekçe olarak Bitcoin ve diğer coin fiyatlarının aşırı dalgalanması ve belirsizlik nedeniyle yatırımcıların zarar görmemesi olarak belirtiliyor.

İsrail’in bu kararında kayıt dışı ekonominin gayrı safi yurt içi hasıladaki payının yüzde 22’ye ulaşmasının da etkili olduğu belirtiliyor. Bu oran hazinenin sadece vergi bazında yıllık 14 milyar dolar kaybetmesi anlamına geliyor yani İsrail’in yıllık eğitim bütçesine denk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir