Amerika Türk Çeliğine Anti Damping Vergisi Getirdi

Amerika Türk Çeliğine Anti Damping Vergisi Getirdi

Amerika Ticaret Bakanlığı, Türkiye, İtalya, Güney Kore, Güney Afrika, İspanya, Ukrayna ve Britanya’dan ithal edilen karbon ve alaşım çelik filmaşine yüzde 2,8 ile yüzde 147,6 arasında değişen oranlarında anti-damping vergisi uygulama kararı aldı.

Ticaret Bakanı Wilbur Ross, mal ve ürünlerin Amerika’da piyasa fiyatının altında satılmasının Trump yönetiminin çok ciddiye aldığı bir konu olduğunu, Amerika yönetiminin adil koşullarda ticaret için Amerikan işçileri ve iş dünyasının yanında yer alacağını açıkladı. Gerdau Ameristeel, Nucor Corporation, Keystone Consolidated Industries ve Charter Steel şirketlerinin şikayeti üzerine vergi önlemi alındı.

Anti damping vergisi önlemi, Amerikan Ticaret Bakanlığı ile Amerika Uluslararası Ticaret Komisyonu tarafından yürütülen 2018 yılı Ocak ayında sonuçlanması beklenen iki ayrı soruşturma tamamlanana kadar yürürlükte olacak.

2016 yılında Türkiye’den Amerika’ya çelik filmaşin ihracatı 41,4 milyon dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

Anti damping önlemleri Gerdau Ameristeel, Nucor Corporation, Keystone Consolidated Industries ve Charter Steel şirketlerinin şikayet başvuruları üzerine alındığı belirtiliyor.

Amerika daha önce de Beyaz Rusya, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden çelik ürünlerine anti damping vergisi getirmişti.

Ekonomide dünyanın en korumacı ülkesi olan Amerika, dayanağı olmayan anti damping ve telafi edici vergi önlemlerine ek olarak, bu kez çelik ürünleri ithalatını ulusal güvenlik ile ilişkilendirerek, Section 232 kapsamında tüm çelik ithalatını engellemeye yönelik çalışmalar yürütüyor.

Dünyadaki tüm çelik ithalatçısı ülkeler, çelik ithalatına karşı tedbir alır iken, Türkiye gerekli tedbirleri almıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir