Mısır Rusya Yaptırımı Sonrası Tahıl İthalat Yasağında Çark Etti

Mısır Rusya Yaptırımı Sonrası Tahıl İthalat Yasağında Çark EttiMısır Rusya Yaptırımı Sonrası Tahıl İthalat Yasağında Çark Etti

Mısır Ağustos ayı sonunda tahıl ithalatında Rusya’ya karşı çavdar mahmuzu oranını 0 olarak uygulamaya koyduktan sonra, Rusya 22 Eylül tarihinden itibaren belirsiz bir tarihe kadar, Mısır’dan gelen tüm meyve ve sebze ürünleri ithalatını yüksek bitki sağlığı riski gerekçesiyle durdurdu.

Mısır, son üç buğday ihalesinde hiç bir talep almayınca, tahıl ithalatındaki 0 çavdar mahmuzu oranı talebini kaldırdı.

Çavdar mahmuzu; çavdar vb tahıllarda parazit olarak yaşayan bir mantar türüdür. En çok çavdarda görülse de diğer tahıllara da yerleşebilir. Çavdar mahmuzu zehirlenmesi ölümcül olabilir. Bunun yanında deliriyum ve sanrı gibi ciddi psikiyatrik sorunlara da yol açabilir. Pek çok çavdar mahmuzu merkezi sinir sistemi üzerinde zehirleyici etkilere neden olurlar.

Uluslararası şartlara göre, çavdar mahmuzunun tahıllarda bulunma oranı yüzde 0,05’e kadar uygun görülüyor.

Rusya’da 2016 yılında tahıl hasatı 116 milyon ton ve tahıl ihracatı ise yaklaşık 40 milyon ton olduğu tahmin ediliyor. 2015-2016 tarım sezonunda Rusya’dan Mısır’a 6 milyon 100 bin ton tahıl ihracatı gerçekleşti. Mısır’a giden tahıllarda çavdar mahmuzunun oranı yüzde 0,05 olarak kabul ediliyordu.

Mısır’ın bu oranı 0’a çekmesinden sonra Rusya’daki buğday fiyatı önemli oranda düştü.

Rusya Meyve Sebze Birliğine göre 2015 yılında, toplam narenciye ithalatının yüzde 16’sını oluşturan 153 milyon dolarlık narenciye Mısır’dan ithal edilmişti. Mısır ülkesinin 2016 yılı ilk 8 aylık döneminde Rusya’nın toplam narenciye ithalatı payı yüzde 25,1’e yükselmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir