Yeni Doğan Çocuklara Verilen Ad Sayısına Sınırlama Getiriliyor

Yeni Doğan Çocuklara Verilen Ad Sayısına Sınırlama Getiriliyor

Yeni Nüfus Hizmetleri Kanunu tasarısı meclise sunuldu. Tasarıda çok sayıda değişiklikler ve yeni uygulamalar yer alıyor. Tasarıdaki bazı değişikliler şöyle;

Yeni doğan çocuklara verilen adlar en fazla 3 adet olacak ve kısaltma yapılmadan kimliklerine yazılacak. Örneğin bir kişi çocuğuna Can Ali Cem Efe adlarını aynı anda veremeyecek en fazla 3 isim seçebilecek. (Karakter kısıtlaması yerine isim kısıtlaması olacak)

Soyadı Kanunu’na aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası bulunan ad ve soyadları mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilecek.

Doğum sonrası kimlik bildirim süresi yurt içinde 30 gün, yurt dışında 60 gün ile sınırlandırılacak.

İl ve ilçe müftüleri evlendirme memurları arasına katılacak ve nikâh kıyma yetkisi alacak.

Elektronik ortamdaki aile kütüklerinde kişiye ait tek bir kayıt tutulacak, kişi ve olay kayıtları TC kimlik numarası ile ilişkilendirilecek. Bu konuda İçişleri Bakanlığı yetkili olacak.

E-devlet üzerinden alınan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alınmış diğer belgeler gibi aynı hukuki değere sahip olacak.

Adres bildiriminde kişilerin yine yazılı beyanı esas alınacak. Adres bildirimi, nüfus müdürlüklerine veya dış temsilciliklere yapılacak. Adres bildiriminin, 20 iş günü içinde yapılması zorunlu olacak.

Kuruluşlarca, adres değişikliği beyan formları elektronik ortamda Genel Müdürlüğe veya kağıt ortamında en geç 10 iş günü içinde kuruluşun bulunduğu yerin nüfus müdürlüğüne gönderilecek. Kontrol edilmek üzere muhtarlara gönderilen adres değişikliği bildirim listeleri, uygulamadan kaldırılacak.

Beyan edilen bildirimde şüphe duyulması halinde, nüfus olaylarında olduğu gibi adrese yönelik bildirimlerde de mülki idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerine araştırma yaptırılabilecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir