Dünyanın En Uzun Boyluları Hollandalılar

Dünyanın En Uzun Boyluları Hollandalılar

Hollandalılar son 150 yıl içinde 20 santim uzayarak Amerikalıları geçti ve dünyanın en uzun boylu insanları oldu.

Bir Hollandalı erkeğin ortalama boyu 1 metre 83 santim, kadınların ortalaması 1 metre 71 santim. Şimdiye dek bu boy uzamasının nedeni olarak artan refah düzeyi, zengin bir diyet ve sağlıklı yaşam gibi etkenler belirtiliyordu ancak, yeni bir çalışmayla, bu olguda insanların süregelen evriminin de payı olduğuna işaret ediyor.

İstatistiklere göre uzun boylu Hollandalı erkekler daha çok sayıda çocuk sahibi oldukları, uzun boy genlerini taşıyan çocukların nüfus içinde çoğaldığını belirtiyor.

Araştırmacılar, çevresel etkilerin de gelişmede önemli rol sağladığını vurguluyor. Bunlardan en önemlileri, Hollanda’nın zamanla süt ve süt ürünleri üreticisi bir ülkeye dönüşmesi ve adaletli gelir dağılımı sayesinde toplumun gıda rejiminin zenginleşmesi.

Norveç, İsveç, Danimarka ve Estonya’nın da dahil olduğu kuzey ülkelerinde uzun boy yönünde seçilim gösteren evrimin her yerde aynı yönde ilerlemediğini gösteriyor.

Örneğin, 200 yıl kadar en uzun boy ortalamasına sahip olan Amerikalılar 20. yüzyılda bu sıfatlarını Kuzey Avrupalılara kaptırarak, Amerika’da doğal seçilimin boy kısalması yönünde işlediğini ortaya koyuyor. Bunun nedeni, orta boy erkeklerin daha çok çocuğu olması. Kadınlarda çocuk sayısı kısa boylularda fazla.

Hollanda’nın üç kuzey ilinde yaşayan, anne ve babaları Hollandalı olan yaşları 45 ve üzeri yaklaşık 43 bin kişinin istatistiklerine göre uzun boylu erkeklerin daha fazla çocuk sahibi oldukları net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Yale Üniversitesinden evrimsel biyolog Stephen Stearns’a göre kadınların, uzun boylu erkekleri tercih etmeleri ve uzun boylu erkeklerin hastalığa daha dirençli olmaları ve boşandıktan sonra ikinci bir aile kurmaya daha yatkın olmaları uzun boyluların olası nedenleri arasında sıralanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir