1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Hakkında Bilgi

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Hakkında Bilgi

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Hakkında Bilgi

Dünya Yaşlılar Günü 1990 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 1 Ekim günü olarak ilan edilmiştir.

Türkiye’de yaşlı nüfus oranı her geçen gün artmaktadır. Nüfus sayımına göre Türkiye’de, 65 yaş üstü nüfus 1985 yılında yüzde 4,2 oranındayken, 2000 yılında bu oran yüzde 5,6’ya yükseldi. TUİK 2008 yılı bilgilerine göre 65 yaş nüfusun oranı yüzde 7,1 oranındayken 2013 yılında yüzde 7,7 oranına yükseldi..

Sağlıklı ve aktif yaşlanan bir toplum oluşturmak, 65 ve üzeri yaş grubuna yönelik sağlık hizmetlerini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.

Yaşlanma süreci doğumla başlayan biyolojik bir zincirdir. Yaşlılık daha çok organizmanın geriye dönüşü olamayan bir şekilde yıpranması, işlevlerinin bozulmaya başlamasıdır. Her bireyde yaşlanma aynı hızla meydana gelmemektedir. Yaşlanmayla birlikte işitme, görme, tat ve koku alma duyularında da belirgin azalma görülmektedir. Yaşlılarda hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kanser, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları, mental hastalıklar, böbrek hastalıkları, solunum ve sindirim sistemi gibi rahatsızlıklara sık rastlanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir