Türkiye’de Gazete ve Kitap Kağıtları Boya Tutkal Hepsi İthal Ediliyor

Türkiye'de Gazete ve Kitap Kağıtları Boya Tutkal Hepsi İthal Ediliyor
Türkiye’de Gazete ve Kitap Kağıtları Boya Tutkal Hepsi İthal Ediliyor

Dövizde yaşanan ekonomik kriz bütün yazılı basını vurdu. Gazete ve kitap kağıtlarının tamamına yakınını ithal eden Türkiye’de gazeteler ve yayınevleri kitapları basmak için artan kağıt maliyeti nedeniyle baskı yapamıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye’nin ilk kâğıt fabrikası SEKA İzmit İşletmesi’nin özelleştirme kapsamına alınarak 2005 yılında kapatılmasından sonra yayıncılık sektörünün tamamının kâğıtta yurtdışına bağımlı kaldığını, Türkiye’de kitap kağıdı üretilmediği için yurt dışından alınan kağıt fiyatının tonunun 750 avrodan 900 avroya çıktığını, Türkiye’de sadece birinci hamur kâğıt üretildiğini, bu üretimin de pazarın yüzde 3’üne denk geldiğini belirtiyor.

Kitap yayıncılığında kâr oranı oldukça düşük. 1000-2000 adet yayımlanan kitaplardan para kazanılmıyor. Türkiye’de yayımlanan kitapların yaklaşık yarısı çeviri kitaplarından oluşuyor. Kâğıt, boya, tutkal gibi bütün girdiler ithal olduğu için maliyetler kazançları yok ediyor. Ayrıca yayıncılar, çeviri kitaplar için telif hakkını dövizle ödemek zorunda kalıyor ve yüksek vergilerden ötürü sorun yaşıyor. Dağıtımcılar, kitapçılar, hepsi değişik şekillerde krizde. Kâğıt alımına devletin müdahale etmesi isteniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir