Teflon Nasıl Kanser Yapar İnsanları Nasıl Zehirler Amerika’da 2015 Yılında Yasaklandı

Teflon Nasıl Kanser Yapar İnsanları Nasıl Zehirler Amerika'da 2015 Yılında Yasaklandı

Amerikalılar tarafından icat edilen Teflon için Amerikan firması DuPont patent aldı. Teflon maddesinin gerçek adı PTFE (Politetrafloroetilen) yani plastik.

Isıya dayanıklı bir malzemedir ve 270 dereceye kadar dayanabilir bu derecenin üzerinde bir sıcaklıkta erimeye başlar.

Teflon, mutfak ürünleri, çocuk kıyafetleri de dahil olmak üzere giyim eşyalarında bulunabilir. Kumaşlara su itici ve hava geçirmez özellik kazandırmak için kullanılır. Otomobil ve ekipman üretiminde Teflon vanalar, pompalar, filtreler kullanılır. Havacılık endüstrisindeki yüksek basınçlı hidrolik sistemlerin bir parçasıdır. Elektronikte Teflon bir dielektrik olarak kullanılır. Tıbbi implantlar da floroplastik (Teflon) kullanılarak yapılır. Isıtıcılar, demir yüzeyler, ustura bıçakları, kazanlar, plakalar, tuvaletler, yuvarlama pimleri, tirbuşonlar da bu malzemeyi içerebilir.

Tavalarda kullanılan Teflon kaplamalarda bulunan perfluoron ve PFOA vücutta birikir bunlar toksik ve sağlığa zararlıdır. Teflon yüzeyinin bütünlüğü bozulduğunda çizilip hasar gördüğünde oluşur. Hasarlı Teflon, daha düşük sıcaklıklarda bile PFOA’yı serbest bırakabilir.

Teflon tavalar yüksek sıcaklıkta ısıtıldığında havaya çok sayıda gaz salınımı yapıyor ve bu gaz canlılara zarar veriyor. Bu tavaları kullananlarda, baş ağrıları, ateş, bulantı gibi gribte görülen rahatsızlıklar görülebiliyor.

PFOA zehirlenmesi karaciğeri, hormonları, üreme sistemini, fetusu etkiler, kısırlaştırır. Diabetes mellitus, tiroid kanseri, obezite PFOA’nın zehirlenmesinin bir sonucu olabilir.

Kanser hücrelerinin oluşumuna neden olabilir. Prostat kanseri, kadın genital organları, lösemi oluşumu üzerinde etkisi kanıtlandı.

Amerikan Toplum Çevresel Çalışma Grubu Teflon kaplamanın tehlikeli olduğunu belirtirken Amerikan Çevre Koruma Dairesi (EPA) bu maddenin zararlı olduğunu kabul etti.

Amerikan Çevre Koruma Dairesi, yapışmaz pişirme kapları üreticilerine PFOA’nın üretimde kullanımını 2010 yılına kadar yüzde 95 oranında azaltmasını, 2015 yılında ise tamamen azaltması talimatını verdi ancak piyasada zararlı Teflon kaplama ile kızartma tavaları halen bulunuyor çünkü DuPont, özellikleri bakımından Teflon’un mutlak bir benzerini bulamadığını belirtiyor.

Teflonlara alternatif olarak sağlıklı ürünler emaye, porselen, dökme demir ve çelik ürünler bulunmaktadır.

Tavalarda Kullanılan PTFE PFOA PFIB Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir