İstanbul Atıksuyunun Yüzde 97’si Arıtılıyor

İstanbul Atıksuyunun Yüzde 97'si Arıtılıyor

İstanbul’un atıksu arıtma oranı yüzde 97 civarında. Katıldığı bir sempozyumda bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Dr. Dursun Atilla Altay, İstanbul’da, sokak sokak ağ gibi şehri saran atıksu hatları olduğunu, 154 atıksu arıtma tesisinin hizmet verdiğini belirtirken atıksu arıtma oranının yaklaşık yüzde 97 olduğunu ve bunun yüzde 72’sinin biyolojik ve ileri biyolojik olarak arıtıldığını ifade etti.

İstanbul’un en uzak noktalarında da biyolojik atıksu arıtma tesisleri var. Bu sayede atıksu ağına katılamayan bölgelerde lokal olarak çevre koruma sağlanıyor. 2016 yılında Haziran ayında açılacak yeni tesislerle kapasite yüzde 72’den yüzde 82’ye çıkacak.

İSKİ Genel Müdürü Dr. Dursun Atilla Altay şunları ifade etti; “Ataköy ve Tuzla’da kapasite artırımı kapsamında, Gümüşdere ve Şile’de ise yeni projelerle atıksu arıtma tesisleri inşa edeceğiz. Baltalimanı, Kadıköy ve Yenikapı’daki tesislerimizi ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerine dönüştürmeyi planlıyoruz. Melen İstanbul suyunun sigortasıdır. Bu nedenle Melen havzasının korunması büyük önem arz etmekte ve o bölge için de atıksu projeleri yürütüyoruz. Atıksuyu toplama havzasına girdiği andan arıtıp tesisten çıkana kadar takip ediyoruz. Ayrıca arıtılan atıksuyun alıcı ortamdaki etkisini de ölçüyoruz.

İstanbul’un gelecekteki su ihtiyacı için Avrupa ve Asya yakasında farklı su kaynaklarını hizmete alacağız. Avrupa yakasında Demirköy (Rezve), Karamandere, Hisarbeyli, Hamzalıdere, Pirinçci barajlarını; Anadolu yakasında ise İsaköy ve Sungurlu Barajlarını hizmete almayı planlıyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir