30 Bin Yıl Önce Şifa Veren Bitkilerin Ağrı Kesici İltihaplanmayı Önleyici Özellikleri Kullanılıyormuş

30 Bin Yıl Önce Şifa Veren Bitkilerin Ağrı Kesici İltihaplanmayı Önleyici Özellikleri Kullanılıyormuş

İspanya’da bulunan El Sidrón mağaralarından çıkarılan yaklaşık 50 bin yıllık kalıntılarda, genetik olarak analiz edilen en eski diş plakları bulundu. Antik diş plağından elde edilen DNA incelemesinde Neandertallerin beslenme biçimleriyle ilgili ipuçları yakaladı. (Neandertal, Almanya’nın Düssel nehri üzerindeki küçük bir vadidir. 1856 yılında bölgede bulunan insan fosilleri ile ün kazanmıştır)

İlk gruptaki Neandertallerin yünlü gergedan ve yabani kuzu ile beslendikleri tespit edildi. İkinci gruptaki Neandertallerin çam fıstıkları, mantar, ağaç kabuğu, yosundan oluşan vejetaryen bir beslenme tarzı benimsedikleri sonucuna ulaşıldı.

Bilim insanlarını en çok şaşırtan, El Sidrón Mağarası’ndaki bir Neandertal bireyin çene kemiğindeki diş apsesi oldu. Diş plağı analiz edildiğinde bağırsak paraziti izine rastlanılan Neandertal bireyin, aspirinin de etken maddelerinden ağrı kesici salisilik asit içeren kavak ağacı kabuğuyla beslendiği ortaya çıktı.

Bulgular, yaklaşık 30 bin yıl önce gizemli bir biçimde tarih sahnesinden ayrılan Neandertallerin, şifa veren bitkiler ve bitkilerin ağrı kesici, iltihaplanmayı önleyici özellikleri üzerine bilgileri olduğunu gösteriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir