Akne Nasıl Geçer Tedavisi

Akne Nasıl Geçer Tedavisi

Akne dendiğinde ilk akla ergenlik aknesi gelir. Akne oluşumuna hormonal değişiklikler, genetik faktörler, ölü hücreler, çevre etkisi ve cildin ilaçlara gösterdiği etki gibi faktörler neden olur.

Hormonal Değişiklikler: Ergenlik döneminde vücut androjen hormonu üretmeye başlar, bu ciltte yağlanmaya neden olur. Hamilelik döneminde de androjen sivilce oluşumuna neden olur. Ayrıca stres, depresyon durumu daha kötü hale getirebilir, adet dönemi de akne oluşumunun arttığı dönemler arasındadır.

Genetik Faktörler: Eğer ailenizde bu sorunu yaşamış bireyler varsa akne problemi yaşama olasılığınız artar. Genler bu özelliği taşır.

Aşırı Yağ Üretimi: Cildin aşırı yağ üretmesi kıl köklerini tıkar ve bu akne oluşumuna neden olur, bu dengesizlik androjenler olarak adlandırılan birçok hormonun üretilmesi sonucu meydana gelir. Hormonlardaki bu değişiklik de kendini akne olarak gösterir.

Ölü Hücreler: Ölü hücreler genellikle ciltten atılır fakat cildin altında birikirlerse yağ ile birleşerek akne oluştururlar.

İltihaplanma: İstenmeyen bakterilerle savaşmak için vücut beyaz kan hücrelerini savaşmak için gönderir. Cilt bu hücrelere iltihap ile karşılık verir, bu ise sivilcilerin mor, kırmızı renkler almalarına, ağrı yapmalarına ve akneye dönmelerine neden olur.

Çevresel faktörler: Bazı dış etkilerde akne oluşumuna neden olur. Bu etmenlerden bazıları şunlardır: Kozmetik ürünleri, özellikle yağ özlü nemlendiricilerin kullanımı, sıcak ve nemli ortamlar, beslenme.

İlaçların etkisi: Özellikle hormonlarla ilgili ilaçlar akne oluşturur.

Eczanelerde bulunabilecek A vitamini bu cilt problemiyle mücadelede en etkili yöntemlerden biridir. Fakat cildin herhangi bir alerjik reaksiyon vermemesi için önceden test edilmesinde fayda vardır. Ayrıca hamileler bu ürünü kullanmamalıdır.

Çay Ağacı Yağı
Akne tedavisinde çay ağacı yağı oldukça etkili bir maddedir. Cilde doğrudan yağı uygulamak zarar verebileceği için bu ürünü içeren aromaterapi ürünler kullanılmalıdır.

Güneş Banyosu
Güneş banyosu ve ultraviole ışınlarının akne üzerinde olumlu bir etkisi vardır, bu yüzden bu ışınları alırken deriyi örten eşyalar çıkarılmalıdır.

Beslenme
Beslenmenin akne oluşumundaki etkisi bilimsel olarak kanıtlanmasa da önemli bir rolü olduğu gerçektir. Süt ürünleri ve iyotlu gıdalar risk içeren gıdalardandır. Ayrıca yağlı yiyecekler, çikolata da bu ürünler arasında sayılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir