Monosodyum Glutamat Hangi Yiyeceklerde Var

Monosodyum Glutamat Hangi Yiyeceklerde Var

Monosodyum Glutamat Hangi Yiyeceklerde Var

Monosodyum Glutamat (MSG) gıdalarda lezzet artırma hilesi olarak kullanılan katkı maddesidir ve kodu E621 (glutamik asit, glutamin, Vetsin).

Bu zararlı katkı maddesi ürüne karşı iştahı artırıyor ve ürünün tadının güzel algılanmasını sağlıyor. Tatlı, tuzlu ya da acı gıdalarda kullanılarak insanların iştahı artırılıyor ve daha fazla para kazanmak amaçlanıyor.

Organik tarım ürünleri için kullanılan gübreler de MSG içermektedir.

Türkiye’de ve pek çok ülkede kullanımı yaygın. Bu katkı maddesinin insan sağlığına çok sayıda zararları bulunuyor.

İnsanlarda sinir hücrelerine zarar veren bu madde, merkezi sinir sistemi tahribati ve buna bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları, Sara (epilepsi) gibi hastalıklara neden olabiliyor. Göz retina tabakasında hasara neden olabiliyor. Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, obeziteye neden olabiliyor. Büyüme hormonu baskılanması, Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet, Böbrek ve karaciğerde hasar yapabiliyor.

Bu madde hamilelerde bebek de aynı etkilere maruz kalabiliyor.

Yapılan araştırmalarda, çocuklar ve gençler cips gofret gibi yedikleri hazır gıdalardan sonra diğer besleyici gıdalarda tadalamadıklarını söylüyor.

Hirosaki Üniversitesi bilimadamı Hiroşi Ohguro ve ekibi tarafından yapılan deneylerde, farelere çeşitli miktarda verilen MSG’nin retinadaki (ağ tabaka) hücrelere saldırdığını ve bu nedenle farelerin, görme yeteneğinin azaldığını tespit etmişler.

Bir yiyecek ya da içeceğe karşı normalden fazla ihtiyaç hissediliyorsa ürünün etiketi içeriği mutlaka okunmalı ve bağımlılık sonlandırılmalıdır.

Tüm cipslerde, fast food türü gıdalarda (Hamburger, et, tavuk ürünleri), bazı katı ve ekmek üstü yağlarda, Et ve Tavuk suyu Tabletlerinde, Hazır çorbalarda, Hazır soslarda, Tatlı ve tuzlu hazır ürünlerin bazılarında, Çiğ köftelerde, bazı katı yağlarda, balık ve mayonezlerde, baharat karışımlarında, renkli yoğurtlarda, bebek mamalarında, konserverlerde, dondurulmuş yiyeceklerde bu zararlı katkı maddesi kullanılıyor. Özellikle çocuk sağlığı açısından bu katkı maddesini kullanan ürünler kesinlikle satın alınmamalı.

Türkiye’de MSG kullanımıyla ilgili herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.

Ürünlerde yazan kodları:
E620 Glutamik asit
E621 Monosodyum glutamat
E622 Monopotasyum glutamat
E623 Kalsiyum diglutamat
E624 Monoamonyum glutamat
E625 Magnezyum diglutamat
E626 Guanilik asit
E627 Disodyum guanilat
E628 Dipotasyum guanilat
E629 Kalsiyum guanilat
E630 Inosinik asit
E631 Disodyum inosinat
E632 Dipotasyum inosinat
E633 Kalsiyum inosinat
E634 Kalsiyum 5′-ribonukleotidaz
E635 Disodyum 5′-ribonukleotidaz
E636 Maltol

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir